Românii care sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire trebuie să își monteze sisteme de măsurare a consumului de căldură până la sfârșitul acestui an.

În acest sens, o lege a fost aprobată de Parlament și trimisă președintelui spre promulgare. Actul normativ introduce și noțiunea de contravenție pentru cei care nu vor respecta regula, iar amenda poate ajunge la 1.000 de lei.

Se discută de multă vreme de obligativitatea montării de repartitoare la fiecare calorifer în cazul celor stau la bloc şi sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Însă până acum nu erau prevăzute sancţiuni.

Legea prevede ca toate imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică au obligativitatea de a- si monta sisteme de măsurare până la 31 decembrie 2021.

În art.45 sunt stabilite si contravențiile după cum urmează: „se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”

În formă actuală a legii trimisă la preşedinte pentru promulgare scrie însă clar că toţi cei care nu îşi montează sisteme de măsurare a consumului de energie pentru încălzire şi apă caldă până la sfârşitul anului vor fi sancţionaţi cu până la 1.000 de lei amendă.

Deși costul unui repartitor nu ar trebui să depăşească 70 de lei, dispozitivul trebuie însă montat pe toate caloriferele.

Apoi se plătește lunar o taxă de citire – care diferă în funcţie de societatea care oferă serviciul.

Sunt şi firme care oferă gratuit repartitorul, dar taxa de citire este mai mare. Există şi varianta cumpărării dispozitivului în rate.

Legea care prevedea că apartamentele trebuie să aibă contoare individuale de căldură a mai ajuns la promulgare şi în 2018, însă preşedintele a retrimis-o în parlament.

(Jurnal)