În mai puțin de trei luni de zile, două incendii puternice, soldate cu victime omenești, s-au produs la două spitale COVID 19.

Prima tragedie s-a produs în luna noiembrie, la Piatra Neamț. Zece persoane și-au pierdut, atunci, viața. Cauza incendiului a fost stabilită la un scurt circuit produs la un injectomat, flăcările fiind, mai apoi, alimentate de oxigenul folosit pentru susținerea respirației pacienților aflați în stare critică. La scurt timp, a căzut primul cap: managerul spitalului și-a înaintat demisia. La acea vreme, ministru al sănătății era Nelu Tătaru, către care s-au îndreptat, în primă instanță, acuzațiile aparținătorilor celor care au avut de suferit.

Nu a fost „iertat” de atacuri nici secretarul de stat Raed Arafat, însă ancheta a dovedit că acesta nu putea avea nicio legătură cu tragedia.

La aproape două luni și jumătate, o nouă tragedie zguduie România. La primele ore ale dimineții de vineri, 29 ianuarie, un salon din pavilionul nr. 5 de la Spitalul de boli infecțioase „Matei Balș” a fost cuprins de flăcări, incendiul extinzându-se, rapid, la hol și alte două saloane. Din nefericire, patru persoane și-au pierdut viața în această nouă tragedie. Trei dintre pacienți au fost găsiți carbonizați de către pompieri, după stingerea incendiului, în timp ce a patra persoană nu a răspuns, în ambulanță, manevrelor de resuscitare.

Ceea ce uimește în situația de la „Matei Balș” este faptul că s-a reacționat, de către personalul medical, destul de greu, la o oră la care deja se puteau face pregătiri pentru tratamentele de dimineață ale pacienților. Dar este o simplă supoziție.

Imediat, cârcotașii de serviciu au început să acuze: ba conducerea spitalului, despre care spuneau că ținea pacienții în frig, astfel că aceștia au fost nevoiți să își aducă surse de încălzire, ba conducerea Ministerului Sănătății sau, din nou, Raed Arafat. Mai mult, aceiași „specialiști de serviciu” au susținut că incendiul ar fi pornit chiar de la o asemenea sursă de încălzire, sau, mai rău, de la o…țigară!! Însă ancheta oficială este abia la început! Procurorii și pompierii erau, încă, la fața locului, anchetând și strângând probe. Frecvența cu care s-au produs cele două tragedii și mare parte a similitudinilor dintre cele două incendii ne-ar putea duce cu gândul – pentru că tot trăim, de ceva timp, sub „umbrela” controverselor, a scenariilor și chiar a conspirațiilor (naționale sau mondiale) – la o chestie premeditată, menită să ducă la demiterea cuiva. Încă nu se știe al cui. Nu se știe nici dacă vor cădea capete după această tragedie. Cel mai probabil, ca și în cazul altei tragedii naționale (incendiul de la Maternitatea Giulești) va fi găsit un Acar Păun, un angajat (cel mai probabil vreo asistentă sau vreo infirmieră) ce va fi concediat și se va mai alege și cu dosar penal pentru omor din culpă.

Cele petrecute în ultimele luni ne reamintesc micimea noastră în fața destinului. Să nu uităm că oricând o nenorocire se poate întâmpla, nu contează unde. Ar trebui să ne reamintim faptul că și la Giurgiu, într-o sală de operație a Spitalului Județean de Urgență, a izbucnit, în 2013, un incendiu. Din fericire, acel incendiu s-a soldat doar cu pagube materiale, niciun pacient sau angajat neavând de suferit la acel moment.

(Jurnal)