Modificări în legislația privind combaterea buruienii AMBROZIA

0
288

De ani de zile, tot mai mulți giurgiuveni se plâng de faptul că o buruiană le dă din ce în ce mai mari bătăi de cap. Este vorba despre planta cunoscută sub numele de AMBROZIA, plantă ce afectează, în mod special, persoanele cele mai afectate fiind cele care suferă de diferite alergii la polen și chiar bolnavii de astm. În acest sens, autoritățile au demarat o serie de verificări privind combaterea acestei plante.

După cum precizau reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Giurgiu, începând de anul acesta, Ministerul de resort a decis simplificarea procedurii de verificare a terenurilor infestate cu buruiana AMBROZIA, controalele fiind realizate de către autoritățile administrației publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliția locală sau de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu.

„Se eficientizează procesul de informare și conștientizare prin mass media, online și în format letric, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea acesteia. Se prelungește perioada privind al doilea control asupra terenurilor infestate în intervalul 6 iulie – 31 octombrie al fiecărui an. Verificarea autorităților administrației publice locale care nu aplică măsurile de control prevăzute de lege, de către o comisie stabilită prin Ordin al Prefectului, care are competență de a sancționa nerespectarea dispozițiilor legale”, se arată într-o informare făcută publică de către Ministerul Agriculturii.

Totodată, conform noilor reglementări, crește nivelul de sancționare cu amenzi de la 1000 la 5000 de lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea buruienii AMBROZIA.

Măsurile reglementate vor conduce la diminuarea suprafețelor de teren infestate cu buruiana AMBROZIA, a cantității de polen eliberată în atmosferă și, implicit, la menținerea unui mediu sănătos pentru populație.

(Jurnal)