Pofta de pește prăjit era să îl coste sănătatea pe Cornel Țone, un giurgiuvean care, în cursul zilei de luni, 18 februarie, a cumpărat, de la una dintre boxele Halei Centrale, patru pești congelați, ce urmau a ajunge în tigaie.

Numai că, ajuns acasă, după ce a decongelat peștele, nu mică i-a fost mirarea omului când a văzut ce „ofertă” avea.

Am fost pe data de 18 februarie în Piața Centrală să cumpăr niște pește pentru a-l pregăti pentru mâncare. Am fost la boxă și am cumpărat patru pești: două bucăți de macrou și încă doi, scrumbie sau nu mai știu ce pește era. Toți cei patru pești erau congelați. M-am dus apoi acasă, i-am lăsat la decongelat. De obicei, îi pregăteam imediat, așa, congelați, era mai ușor să îi curăț și nici nu făceam prea multă mizerie. El, dezghețându-se, după ce l-am tăiat să îl curăț, l-am găsit plin de niște viermișori mici, spiralați, ca ața. Am zis că o fi o coincidență…I-am tăiat și pe ceilalți trei, toți erau plini de viermișorii ăștia. I-am luat, m-am întors la magazinul din piață, să le spun să retragă peștele, pentru că nu este în regulă. Acolo am fost tratat cu indiferență, că nu am nicio dovadă că aș fi cumpărat peștele de la ei. Normal că nu aveam, pentru că nu mi-au dat bon, motivând că nu mai au hârtie. Am spus că vreau să mai cumpăr alți doi pești, și nu au vrut să mă servească. M-am dus sus, la cei de la DSVSA, unde au biroul acela pentru analize, a venit un domn și a tăiat un pește de acolo, și mi-a spus că nu avea viermi. Congelat, nu se cunoaște să aibă ceva. Am insistat, și, după ce a insistat și domnul de la DSV, am reușit să cumpăr alți doi pești. Culmea, de data aceasta au avut și hârtie să îmi dea bon…Am venit cu peștii acasă,i-am lăsat să se dezghețe și…am avut aceeași surpriză. Nu știm acum nimic, o să ducem acest pește la analize să vedem ce este, pentru că nu putem da copiilor să mănânce așa ceva. Lumea trebuie să știe! Eu personal am cumpărat de foarte multe ori pește de la acest magazin din Hală, dar niciodată nu am lăsat peștele să se dezghețe. Nu știu ce se întâmplă, dar nu e în regulă. Trebuie să știm ce punem pe masă. ”

Între cele două „achiziții” au trecut aproximativ cinci ore, timp în care firma incriminată, NC GoldFish, a continuat să vândă pește congelat din același lot cumpărat de Cornel Țone.

https://www.youtube.com/watch?v=O4Qk9g04W7c

 

CJPC Giurgiu – prima instituție care a dat curs plângerii lui Costel Țone

Comisarii de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Giurgiu au dat imediat curs sesizării lui Cornel Țone. De altfel, acesta a avut numai cuvinte de laudă la adresa celor de la Protecția Consumatorului. Numai că, la ora 16,00, când comisarii de la protecția consumatorului s-au deplasat la boxa comerciantului, acesta închisese.

A doua zi, aceiași comisari s-au deplasat la boxa amintită, unde, în urma controlului, au constatat – stupoare!- că nu mai era nici urmă din peștele cu viermi. În tot acest interval, cât a durat controlul, vânzătoarele au continuat să vândă pește, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Ca urmare a reclamației lui Cornel Țone, proprietarul NC GOLD FISH a fost amendat, conform unor surse, cu suma de 12.000 de lei.

Ce susțin cei de la DSVSA Giurgiu

Contactați telefonic, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu au declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

„Cetățeanul respectiv a făcut reclamație și la noi, și la OPC (n.r. – Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Giurgiu). OPC-ul a fost dimineață. Acum am ajuns și noi la el, am văzut despre ce e vorba la punctul de lucru incriminat. A fost ieri și un asistent de-al nostru cu reclamantul. Dar el de fapt reclama că, în urmă cu o zi-două, cumpărase pește cu viermi, și ieri când a venit aici, la boxă, a mai cumpărat doi pești. Și-a luat bonul, și cu bonul de ieri vine și face reclamația. Noi am recoltat probe, dar din ce am văzut eu și am disecat doi pești, nu am văzut nimic. L-am pus acum să se ducă cu probe la noi la laborator, la secția de parazitologie, să vedem ce ne spun colegii. Se emite un buletin de analiză, și o să fie o chestie legală, ca să spun așa. Nu pot spune acum mai mult decât la laborator”, spunea reprezentantul DSVSA Giurgiu.

Referindu-se la faptul că, așa cum ne spunea Costel Țone, a fost vândut pește în ziua de luni, reprezentantul DSVSA GIurgiu a precizat faptul că acest lucru este imposibil, deoarece boxa nu ar avea program de lucru în acea zi.

„El nici nu avea cum să vândă luni, că are închis. El venise doar să deschidă să primească marfa, și de asta l-au amendat și cei de la OPC, pentru că a vândut ăia doi pești când nu avea voie să vândă, atâta timp cât programul de lucru este lunea închis. El nu avea voie să facă niciun fel de comerț…Dacă se confirmă cele declarate și sesizate, se confiscă lotul respectiv și apoi vedem, facem o alertă la nivel național, să vedem unde mai este așa ceva, să îl scoatem din comercializare. Pe comerciant nu l-ar paște amendă, pentru că nu e producător. El nu avea cum să verifice, mai ales că a cumpărat niște marfă care e congelată…ce era să facă, să o spargă cu toporul? E pornită de la producător. Dacă el, în calitate de comerciant, nu respecta lanțul frigorific, îl congela-decongela-congela, atunci îl luăm pe el la întrebări”, mai preciza reprezentantul DSVSA. În rest, niciun cuvânt despre modul în care s-au comportat cei de la punctul de lucru din Piața Centrală cu giurgiuveanul care le-a solicitat sprijinul.

Reprezentantul DSVSA Giurgiu ar…pofti la pește cu viermi?!

Întrebat despre eventualele pericole pentru sănătate pe care le-ar reprezenta consumul unui asemenea pește, dar și despre cum s-ar fi putut ajunge în situația de a fi la un pas să consumăm pește cu viermi, angajatul direcției care veghează la sănătatea populație și la siguranța alimentară a declarat:

„Din tot lotul ăla nu era obligatoriu ca tot lotul să fie plin cu viermi. Eu am luat din doi – trei pești și nu am găsit. Asta este o boală a peștilor, este o parazitoză, ca și la om, și la alte animale. Acei viermi nu se transmiteau la om. Nu are niciun pericol pentru sănătatea omului consumul de așa ceva. Nu periclitează sănătatea, nu periclitează cu nimic, e un vierme. Sincer, și eu dacă aș vedea un vierme acolo, poate că nu l-aș mânca, dar, cu toate că sunt veterinar și știu despre ce e vorba, mai ales dacă e și calitate, nu m-aș da la o parte, aș mânca”, a încheiat reprezentantul DSVSA Giurgiu.

Deocamdată, în laboratoarele DSVSA Giurgiu se fac analize pentru a se determina dacă, în afara viermilor respectivi, există și alte pericole pentru sănătate. Până una-alta, însă, Costel Țone ne spunea că s-a lecuit de a mai cumpăra pește congelat, și deja se gândește, din ce în ce mai serios, dacă peștele (proaspăt sau congelat) va mai fi inclus, prea curând, în meniul său.

(Jurnal)