Cum se fac angajările prin concurs în ministere și în alte instituții publice, o confirmă ultima potlogărie descoperită de către DNA în dosarul fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, urmărit penal pentru ”instigare și abuz în serviciu”. El este acuzat cu privire la presupuse intervenții în cadrul unor concursuri de angajare pe funcții importante.

Exista pe timpul Epocii de tristă amintire, o vorbă legată de treaba asta murdară cu angajările pe funcții:” Postul este scos la concurs pentru joi, iar el este ocupat de miercuri!”

Asta pentru că la noi, dintotdeauna, pe o funcție trebuie să ajungă, nu cine merită, ci acela care…trebuie!

Chestia aia cu ”în funcție de competența candidatului” sau basmul cu ”meritocrația” rămân doar abureli oferite electoratului mai ales în perioada alegerilor.

Așa cum am putut constata din stenogramele DNA din dosarul fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, subiectele candidaților, selectați politic  sau pe pile, să ocupe posturile scoase la concurs,  se fac dinainte cunoscute candidaților pentru a fi memorate de aceștia.

Pentru a fi mai expliciți vom lua exemplul lui Mihai Cosmin Corobea , nume ce apare în dosarul Chesnoiu. Individul care lucra la ICECHIM , s-a înscris la concursul pentru ocuparea unui post de ”consilier clasa I, grad profesional superior în cadrul Compartimentului Cercetare-Inovare, Invatamant Liceal si Consultanta Agricola – Serviciul Cercetare-Inovare, Invatamant Liceal, Consultanta si Statistica Agricola – Directia generala Politici Agricole din cadrul MADR”.

Denunțătorul din dosar, membru în comisia de concurs pentru angajare, l-a înregistrat ambiental pe ministrul Adrian Chesnoiu în timp ce acesta il presa sa facă ceva să il angajeze pe omul lui ”nea Petrică” Daea, acest Mihai Cosmin Corobea  si încă alte 3 pile. Denunțătorul  l-a  dat pe gornă pe fostul ministru Chesnoiu, imediat după ce acesta i-a cerut sa îi dea subiectele pentru consursurile de angajare a 4 oameni.

„Legătura dintre numitul Corobea Mihai Cosmin și numitul Daea Petre (fost ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale in doua randuri) rezulta si din imprejurarea ca în lista contactelor telefonului mobil al numitului Corobea Mihai Cosmin a fost identificat, cu ocazia perchezitiei informatice din data de 9 iunie 2022, un numar de telefon apartinand lui ‘Nasa Cami Luchi’, in fapt sotia lui Petre Daea, Camelia Luchian Daea”, se arata in referatul DNA.

Pana la urma, postul destinat lui Mihai Corobea a fost scos la concurs pe 10 mai 2022. Din comisia de concurs facea parte si denuntatorul. S-au inscris doi candidati: Mihai Corobea si Andreea Dana Ciobanu.

Potrivit DNA, ministrul Adrian Chesnoiu i-a cerut denuntatorului sa îi comunice omului său de încredere, Andrei Răducan ( zis Jimmy), subiectele de concurs pentru Corobea și alte două pile, dar „în mare”!  Ce însemna ”în mare”?  Adică cei trei candidați să ia note de trecere, să nu bată la ochi, adică să nu subiectele de nota 10. Punctajul minim pentru functiile de executie, cum era cea vizata de Mihai Corobea, era de 50 de puncte, iar pentru functiile de conducere de 70 de puncte.

În cadrul discutței ambientale din data de 11 aprilie, 2022, martorul (…) l-a întrebat pe ministrul Agriculturii cum să procedeze în privința candidaților menționați, respectiv Lăscaie Cătălin Ionuț, Pârv Mihai și Corobea Mihai Cosmin : „Ce fac cu ei?”

Chesnoiu Adrian Ionut l-a îndrumat inițial să ia legătura cu numitul Răducan Andrei-Cristian : -„Vorbesti cu Jimmy”, iar ulterior i-a solicitat să le comunice candidatilor, prin intermediul lui Răducan Andrei -Cristian, câteva articole din actele normative, cităm din stenograme:

 „Să faceti dintr-o lege. Dupa, sa-i faci niste articole, ce i le…noi i le dăm. Articole…Adica dati-le doua, trei foi. Nu …o lege!…” si „Subiectu (neinteligibil), din …O.G. 58, articolul 500 – 530”), articole, care, în fapt, vor fi subiectele de concurs.

Înțelegem și la ce nivel intelectual se găseau solicitanții posturilor, de vreme ce aceia care urmau să îi ajute au declarat, conform stenogramelor: … „nu le dăm subiectele”.  Pentru că ăștia-s dobitoci”,Crede-mă că-i stiu cât dă proști sunt”.

Aceștia bănuiau totodată că în cazul în care li se vor comunica subiectele explicite, cei trei candidați vor încerca să ia nota maximă, „Dacă le dai alea…ia zece. Nu să facă…Ia zece! Nu vreau zecele”.

Din înregistrările DNA se mai deduce și teama că ar exista riscul ca întreaga situație să ajungă la cunoștința opiniei publice, așa cum de altfel s-a și întâmplat în cele din urmă, cităm: Ne trezim …la televizor”! O stii bine minte pă aia de la Caraș. (neinteligibil) După aia mai sună pă telefon (neinteligibil), se mai arată în referatul DNA.

În consecință, după cum singuri ați constatat din stenogramele DNA, din care am citat în rândurile de mai sus,  nu tinerii de valoare, care chiar ar face carieră într-un astfel de post din Minister,  au șansa de a fi angajați și ulterior promovați, ci indivizii mediocri, rudele, prietenii, amantele unor  parlamentari sau beizadelele  unor personaje importante din Guvern, așa cum dovedește cazul ministrului Chesnoiu.

(Florian Tincu)