AcasăActualitatePeste 290 de incendii de miriști, vegetație uscată şi resturi menajere, stinse...

Peste 290 de incendii de miriști, vegetație uscată şi resturi menajere, stinse de pompierii giurgiuveni în primele șase luni ale anului

Peste 290 de incendii de miriști, vegetație uscată şi resturi menajere au avut loc, în județul Giurgiu, în perioada ianuarie – iunie 2022. Cele mai multe dintre acestea au fost provocate de focul deschis în spații deschise și de fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.

Pentru gestionarea fenomenului de incendiere a terenurilor arabile și a pajiștilor permanente, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Giurgiu (ISU), ai Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) şi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Giurgiu (GNM) au organizat astăzi o întâlnire ce a avut ca scop informarea reciprocă și stabilirea unor acțiuni pentru perioada următoare.

Întâlnirea face parte din cadrul unui protocol elaborat la nivel național, pentru limitarea / stoparea incendiilor de pe terenurile arabile, ce pot avea consecințe grave: rănirea sau decesul unor persoane, pagube materiale, propagarea la fondul forestier, afectarea mediului înconjurător etc. La activitate au participat şi reprezentanți ai Direcţiei Silvice Giurgiu.

Cu acest prilej, au fost punctate următoarele aspecte:

– colaborarea dintre ISU – APIA – GNM are în vedere prevenirea producerii unor situaţii de urgenţă în urma incendierii terenurilor arabile sau a pajiştilor permanente, precum şi adoparea unor măsuri de sancţionare a persoanelor fizice sau juridice care produc astfel de incendii;

– după fiecare incendiu de vegetaţie uscată de pe terenurile arabile, ISU va înainta APIA coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă;

– de asemenea, prin GNM – Comisariatul Judeţean Giurgiu se va avea în vedere ca miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă să nu fie incendiate fără acceptul autorității competente pentru protecția mediului și fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență;

– colaborarea dintre ISU – Direcţia Silvică va avea ca scop prevenirea propagării incendiilor de pe terenurile agricole la fondul forestier. 

Folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole, fără respectarea prevederilor legale și adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea izbucnirii unui incendiu, este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător.
Incendiile se pot extinde într-un timp foarte scurt, pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Recomandăm fumătorilor să nu arunce resturile de la țigară la întâmplare (de exemplu pe geamul autoturismului) pentru că pot incendia vegetația uscată de pe marginea drumului sau copacii, iar incendiile pot ajunge la culturile agricole, la alte proprietăți sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.

Potrivit standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor, arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători.

De la începutul anului, inspectorii de prevenire au aplicat două sancțiuni contravenționale în valoare de 2.500 lei fiecare, pentru incendierea vegetației uscate fără respectarea prevederilor legale.

Utilizarea focului deschis nu este permisă la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare”, informează reprezentanții ISU Giurgiu.

(Jurnal)

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
10.1 ° C
10.1 °
10.1 °
49 %
1kmh
100 %
vin
10 °
sâm
14 °
Dum
19 °
lun
12 °
mar
14 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!