Speriați de amenințările cu războiul, venite de la Kremlin românii s-au panicat și își actualizează pașapoartele sau în cazul unora, le solicită pentru prima oară… 

După cum am constatat,  în multe orașe din țară s-au format cozi mari la birourile de eliberare ale acestor documente. Cine se programează online, mai prinde loc la ghişeu abia în luna aprilie sau chiar în mai, ne spunea un cetățean venit tocmai din județul Ilfov , la Giurgiu, pentru pașaport, căci la Giurgiu lucrurile par a fi mai calme, mai așezate.

Stând de vorbă cu șeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidența Paşapoartelor – Giurgiu, Paul ANCU, acesta ne spunea că numărul solicitărilor pentru pașapoarte a crescut cu 100%!

Și noi am fost nevoiți să prelungim programul cu publicul. De exemplu, aseară (n.red.-7 martie), am fost nevoiți să plecăm la ora 20.00 de aici… Lucrăm în flux continuu, înregistrând circa 200 de cereri pe zi, în condițiile în care, în mod normal luam până în 60 de solicitări…!

În ceea ce privește pe cei ce s-au programat, oamenii vin cu 10 minute înainte de ora programată și aici își ridică documentul, fără nebunia din fața ghișeelor, din Capitală. Iată de ce mulți dintre solicitanții noștri sunt veniți din București, Ilfov ori din județele limitrofe – preciza Paul Ancu.

Îi întrebăm care este motivul cererii lor și ei răspund că vor să aibă preventiv  asupra lor, documentul pregătit, pentru a putea ieși din țară. Oamenii nu vor să înțeleagă că doar în afara Uniunii Europene este nevoie de pașaport și că în orice stat din Uniunea Europeană  pot circula cu Cartea de identitate. În Italia, Spania, Germania, Franța se poate călători cu Cartea de identitate, fără probleme… Părerea mea este că s-a indus o idee greșită din cauza refugiaților care au dorit să treacă în Ungaria, iar aici li s-au cerut pașapoarte electronice. Acestora li s-au cerut astfel de documente pentru că ei nu sunt în UE – ne mai preciza Paul Ancu.

Repet, cei ce fac parte din Uniunea Europeană pot circula cu Cartea de identitate.

În privința solicitărilor online, șeful Serviciului Pașapoarte Giurgiu ne spunea: Se intră pe Direcția Generală de Pașapoarte, iar acolo se caută la județul respectiv, se programează și solicitantul urmează să se prezinte la noi doar cu 10 minute înainte de ora și data la care a fost programat. De precizat că un pașaport este eliberat la fel ca și în trecut, în cel mult 3-5 zile lucrătoare… 

În afară de Capitală, cele mai multe programări la paşapoarte s-au făcut în Ilfov şi în Iaşi, unde primul loc disponibil este abia la sfârşitul lunii mai, iar cele mai aglomerate orașe rămân București, Iași, Suceava și Brașov. Majoritatea celor care așteaptă vor să se asigure că au un document internațional, în cazul în care conflictul se extinde și la noi în țară.

Autoritățile au dat însă asigurări că acest scenariu nu este luat în calcul momentan, având în vedere că România este o țară membră NATO și un conflict cu o țară a Alianței este exclus, pentru moment.

(Jurnal)