miercuri, aprilie 30, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate „Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități științifice”, marcată la Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” din municipiul Giurgiu

„Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități științifice”, marcată la Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” din municipiul Giurgiu

0
„Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități științifice”, marcată la Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” din municipiul Giurgiu

În cursul zilei de luni, 7 martie, am fost invitată să particip la Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” din municipiul Giurgiu la prezentarea proiectului „Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități științifice”.

La acest proiect au participat cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale „Mircea cel Bătrân”, precum și directoarele Marilena Cocean și Joicuța Dragne, inspectorul școlar general adjunct, Elena Țincu, coordonatorul de proiect, Iunniana Garoafă, Nadia Grad, reprezentantul Bibliotecii Județene I.A. Bassarabescu”, Simona Tănase, precum și elevi ai acestei unități de învățământ.A fost o zi de sărbătoare, dedicată recunoașterii rolului esențial pe care femeile și fetele îl au în activitățile de cercetare științifică și tehnologie.

Acest proiect s-a dorit a fi o cale prin care să se elimine dezechillibrele de gen în știință, tehnologie, inginerie și matematică, (STEM), care au un rol vital în domeniul dezvoltării durabile convenită la nivel internațional.

În cadrul proiectului s-au prezentat felicitări pentru mămici, doamne, bunici, surori, prietene, dar și diferite obiecte din materiale reciclabile: cartoane, sticle, hârtie colorată sau piese Lego (stele, planete, roboți, cosmonauți, mașini, vapoare, avioane, telefoane, computere, …).

De asemenea, în cadrul acestui proiect a fost prezentată o proiecție cu rolul femeilor în dezvoltarea științei și ingineriei mondiale.

Ziua internaţională a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei a fost marcată pentru prima dată la 11 februarie 2016, la sediul central din New York al ONU.

Uniunea Europeană avea în anul 2018 aproximativ 15 milioane de oameni de ştiinţă şi ingineri: 59% erau bărbaţi şi 41% femei, arată un raport Eurostat publicat de Ziua Internaţională a Femeilor și Fetelor cu activităţi în domeniul Știinţei. În România, aproape jumătate dintre inginerii şi oamenii de ştiinţă angajaţi sunt femei.

Printre obiectivele marcării Zilei internaţionale a fetelor şi femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei se află: stoparea tuturor formelor de discriminare faţă de fetele şi femeile din domeniul ştiinţei şi nu numai; toate fetele să beneficieze în mod gratuit, echitabil şi calitativ de o educaţie ştiinţifică primară şi secundară; de asemenea, să se asigure accesul egal al tuturor femeilor la o educaţie accesibilă şi de calitate tehnico-ştiinţifică, profesională şi terţiară, inclusiv cea la nivel de universitate; creşterea substanţială a numărului de femei de toate vârstele care au competenţe relevante, inclusiv competenţe tehnice şi profesionale, pentru ocuparea forţei de muncă, locuri de muncă decente şi antreprenoriat.

Deși Ziua internaţională a fetelor și femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei a fost marcată cu întârziere, aceasta a reprezentat o bună ocazie de a adresa tuturor femeile prezente, un călduros la mulți ani și o primăvară însorită și liniștită.

(Ana Magheru)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
22.8 ° C
22.8 °
22.8 °
36 %
2.8kmh
0 %
mie
23 °
J
23 °
vin
22 °
S
25 °
D
27 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com