Salariul mediu net din luna august a fost de 3275 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 97 lei, au transmis vineri reprezentanții Institutului Național de Statistică. În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale salariilor nete, în principal ca urmare a acordării în luna iulie a tichetelor de vacanţă, astfel: învăţământ (-12,1%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), administraţie publică (-2,6%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-1,2%).

În continuare, cele mai mari salarii le-au obținut cei din IT&C (7431 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1704 lei).

De remarcat că indicele câştigului salarial real (calculat ca raport între indicele salariului net şi indicele preţurilor de consum) a fost de numai 97,1% pentru luna august 2020 faţă de luna precedentă.

Comparativ cu luna august a anului precedent, salariile nete au crescut cu 7,6%.

În ceea ce privește situația la nivelul județului Giurgiu, cele mai recente date publicate pe site-ul Direcției Județene de Statistică sunt pentru luna iulie. Conform acestora, Câştigul salarial mediu brut în luna iulie 2020 a fost de 4756 lei, iar câştigul salarial mediu net în luna iulie 2020 a fost de 3005 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 21 lei.

(Jurnal)