Salariul minim brut va crește și anul viitor – întrebarea este cu cât? Potrivit unui document remis redacției noastre, la Ministerul Muncii sunt analizate două scenarii de calcul pentru majorarea de anul viitor, care ar aduce salariul minim mai aproape de valoarea celui pentru studii superioare în vigoare anul acesta: ambele țin cont de inflație și de creșterea productivității muncii, niciunul însă de valoarea coșului de consum, așa cum prevede o lege publicată relativ recent.

O primă variantă luată în calcul la Ministerul Muncii este majorarea cu rata anuală a inflației în luna septembrie 2020 (2,5%) și cu creșterea reală a productivității muncii pe angajat în 2019 (4,2%). Asta înseamnă că, din 2021, salariul minim ar ajunge de la 2.230 de lei la 2.380 de lei, adică ar crește cu 150 de lei. În acest context, salariul minim l-ar depăși pe cel pentru studii superioare (2.350 de lei), or Guvernul a stabilit că acesta va exista în legislație atâta timp cât nu este ajuns din urmă de salariul minim. Prin urmare, în acest scenariu, salariul minim pentru studii superioare va dispărea

Acest scenariu prezintă avantajul că asigură politicii salariului minim un caracter de sustenabilitate, generat de componenta de productivitate, pe lângă acela de menținere a puterii de cumpărare generat de componenta ratei inflației„, scrie în documentul de la Ministerul Muncii. 

Cealaltă variantă de lucru are în vedere aceeași majorare în funcție de rata inflației și creșterea productivității, adică o majorare de 150 de lei, dar la care ar urma să se aplice anumiți indici de corecție, în funcție de dinamica creșterii economice:

  • în cazul în care diferența dintre creșterea economică prognozată pentru anul în care se majorează salariul minim și cea estimată pentru anul precedent este în intervalul +/- 0,5 puncte procentuale, ceea ce înseamnă un grad ridicat de stabilitate a creșterii economice, coeficientul de creștere este 0%; 
  • în cazul în care această diferență este mai mare de 0,5 puncte procentuale şi până la 1,5 puncte procentuale, se adaugă sau se scade proporțional, fără a depăși 1 punct procentual; 
  • în cazul în care această diferență este mai mare de 2 puncte procentuale, se adaugă sau se scade proporțional, negociat, fără a depăși 2 puncte procentuale.

Folosind indicele de corecție, Ministerul Muncii calculează un salariu minim brut de 2.335 de lei pentru anul viitor, adică o creștere de 105 lei

De la Parlament a ieșit anul acesta o lege care prevedea o altă schemă de calcul a salariului minim sau, mai bine spus, un alt factor decisiv pentru calcularea salariului minim. Astfel, potrivit Legii nr. 174/2020, salariul minim ar fi trebuit să se calculeze în funcție de coșul minim de consum. 

La ora actuală, există în România trei salarii minime: salariul minim brut pe țară (2.230 de lei), salariul minim brut diferențiat pentru cei cu studii superioare (2.350 de lei) și salariul minim brut diferențiat pentru domeniul construcțiilor (3.000 de lei).

Atenție! Valoarea salariului minim brut pentru 2021 va deveni oficială odată ce este cuprinsă într-un act normativ și publicată în Monitorul Oficial.