În dorința de a ne cunoaște cât mai bine oamenii care ne conduc, am luat un interviu viceprimarului municipiului Giurgiu, Marian Damian, interviu pe care vi-l prezentăm în continuare.

Reporter: Am dori mai întâi de toate să știm cine sunteți de fapt domnule Marian Damian?

Marian Damian: Mă numesc Marian Damian, sunt profesor de educație fizică și sport, am  47 de ani, am absolvit Academia Națională de Educație Fizică și Sport și încă din 1996, de la absolvire, am fost profesor la Clubul Sportiv Școlar Giurgiu și la Școala Gimnazială numărul 8 „ Academician Marin Voiculescu” așa cum se cheamă ea oficial.

Am predat atletismul la CSS Giurgiu și înotul la Școala Gimnazială numărul 8 „ Academician Marin Voiculescu ”.

Am fost director al CSS Giurgiu pentru o periodă de 15 ani până la venirea mea în cadrul primăriei în urma alegerilor din toamna anului 2020.

Rep: Ați avut în familie persoane care v-au îndrumat către această carieră sportivă? 

M.D.: Da, este adevărat că tatăl meu a fost un mare susținător al sportului și urmărea toate întrecerile mele sportive și nu numai (bărbații, în general făceau lucrul acesta), dar acest lucru nu a fost determinant, ci faptul că în urma unei selecții în 1982 făcută de regretatul profesor ION BANU, care era profesorul de educație fizică și sport la Școala numărul 3, acesta m-a selectat și de acolo a început totul, bineînțeles la început cu pași mici, dar ulterior am continuat activitatea până la nivelul de performanță, unde am reușit să obțin câteva rezultate în întrecerile naționale.

Rep: Deci nu neapărat părinții v-au determinat să urmați o carieră sportivă, ci mai degrabă pasiunea pentru sport?

M.D.Da, cred ca până la urmă, pe undeva în adâncul sufletului meu a existat o dorință de autodepășire, de performanță, de a mă întrece cu copiii în limitele unor regulamente, repet îmi place să câștig provocări, dar în egală măsură să respect legile și regulamentele, adică să fiu fair – play.”

Rep: Sunteți profesor de atletism și înot, deci o persoană extrem de respectată în orașul Giurgiu. De ce ați decis să faceți acest pas important spre politică?

M.D. „Să nu uităm că  timp de 15 ani am fost la conducerea unei instituții de învățământ, iar activitatea de profesor de atletism a pus în umbră activitatea mea de manager de instituție. Ca manager trebuie să iei act de toate legile și regulamentele administrației locale, deci nu m-a luat prin surprindere ceea ce am găsit în primărie o dată cu alegerea mea.

Odată ce am venit aici, să știți că nu am avut un șoc, eram pur și simplu obișnuit doar că aici lucrurile sunt mai ample și se referă la mai multe domenii de activitate, dar în mare, treburile sunt cam aceleași. Revenind la întrebarea pe care mi-ați adresat-o, trebuie să completez că alegerea mea de a intra îm politică a venit ca urmare a dorinței de schimbare a societății, am vrut să mă implic căci vreau să fac ceva ca oamenii să vadă de ce sunt în stare sau ce valori promovez eu ca și om, iar dacă o să reușesc această fapt este foarte bine, iar dacă nu voi reuși voi arăta oamenilor o altă față a personalității mele. Mi-am asumat faptul că se poate să nu mai fiu la fel de plăcut că în trecut, atunci când eram profesor. Cred că sunt un profesor popular, însă performanțele sunt obținute prin corectitudine. Venind în primărie, aplic același calapod, aceleași principii. În primărie nu trebuie să fiu popular, aici trebuie să fiu drept, când spun că nu se poate un lucru, nu spun eu personajul Marian Damian, ci decidentul Marian Damian.

Cred că dacă unui om i-am explica că un lucru nu se poate, acesta nu ar mai considera că nu vrem să facem un lucru și din populari sau mai puțin populari, am fi de fapt considerați, drepți și corecți.

Toată existența noastră se bazează pe comunicare și tot ce se întâmplă în viața noastră, se întâmplă într-un fel sau în altul, grație sau dimpotrivă din pricina comunicării, căci dacă noi vor reuși să comunicăm de-a lungul vieții, dar să comunicăm corect, vom înțelege și vom accepta că unele lucruri sunt posibile și că altele nu sunt, oricât de tare ni le-am dori.

Acceptându-le, vom putea trăi împăcați că am făcut totul, dar legal, ca lucrurile să iasă cum ni le dorim, dar nu totul depinde mereu de noi”.

Rep: Cum arată în viziunea dumneavoastră politicianului perfect? Ce calități ar trebuie să aibă?

M.D.„Un portret al politicianului perfect este dificil de realizat. Politicianul poate fi perfect, dar într-o anumită zonă, asupra unui anumit popor, asupra unei culturi, căci el trebuie să fie adaptat locului unde trăiește.

Politicianul perfect din țările nordice, niciodată nu va fi perfect în țările balcanice. În politică, trebuie să pleci de la oamenii cu care lucrezi, să identifici nevoile lor, cultura, posibilitatea de a înțelege, aspirațiile lor, și abia apoi, trebuie să faci cumva să-i poți conduce pe aceștia spre plus valoare. De fiecare dată, planul cu un grup este diferit de planul cu alt grup, așa este și-n politică. ”

Rep: Cum vă simțiți în calitate de viceprimar?

M.D.„Este o onoare în primul rând, iar în al doilea rând este o responsabilitate uriașă, o provocare e poate mult spus, căci nu despre asta vorbim acum. Aici nu e vorba de provocare. Aici trebuie deja să vii și să faci lucruri noi în fiecare zi și în fiecare clipă. Când am de luat o decizie, prin mintea mea trec foarte multe gânduri și încerc să găsesc soluția cea mai bună, cu toate că, atunci când iei o hotărâre cu certitudine îți asumi că pe o parte, pe unii îi mulțumești și pe alții nu.

Această situație te obligă și te face să studiezi orice decizie trebuie să iei și să faci cum zice românul… „să măsori de zece ori și să tai o dată”. Cam aceasta este ipostaza, sunt vremuri foarte grele.  Nu este ușor deloc, pentru că toată lumea știe cu ce ne confruntăm noi acum din punct de vedere financiar (dacă țara stă prost, orașul stă și el la fel de prost din acest punct de vedere). Cineva spune la un moment dat că „nu există administrație fără bani, că nu poți să faci fără bani administrației” și așa este. Indiferent de cât de multe idei aș avea, știu că dacă bugetul este limitat și atunci lucrurile se complică îngrozitor. Pentru absolut orice, îți trebuie bani… chiar și dacă vrei să tunzi un pom…

Nu mă aflu într-o ipostază de invidiat cu toate că lumea ar crede poate cu totul altceva.  Ce pot să le promit oamenilor este faptul că voi fi foarte responsabil și că voi avea grijă de banii lor așa cum am grijă de banii mei.”

Rep: Teatrul este un nou hobby?

M.D: „Nu văd viața mea actuală fără teatru. Am ajuns acolo întâmplător. Pe cât este de frumoasă, pe atât este de dificilă și solicitantă.

 Dacă vii dintre o activitate care te stresează într-un anumit fel și mergi la teatru, deși, pare că este un nou stres, nu e așa, acolo te relaxezi, iar satisfacția aplauzelor de la spectatori te umple, te revigorează.”

Rep: Care sunt proiectele dumneavoastră și ale primăriei în perioada aceasta?

M.D:Noi mergem înainte cu tot ce putem susține și toate proiectele care au fost demarate de fosta conducere și fosta administrație, dar și acolo avem unele probleme cu cofinanțarea lor pentru că iarăși sunt unele probleme, unele dificultăți. Orice proiect dacă este finanțat cu 80%, 60 % sau 90 % de către Uniunea Europeană, necesită și o cofinanțare din partea primăriei, și chiar dacă pare mică, dacă ea nu există, multe proiecte se blochează.

Eu încerc în momentul de față să duc mai departe planul de reabilitare a tuturor curților școlilor și instituțiilor de învățământ. Împreună cu colegii mei încercăm să modernizăm în continuare ce a rămas de modernizat.

Dar cel mai important lucru este să fim responsabili și foarte corecți atunci când cheltuim banii publici.”

Rep:  Ce mesaj aveți, acum la final de interviu, pentru tinerii municipiului și nu în ultimul rând, pentru toți giurgiuvenii…?

M.D. „Mesajul meu către lume este că niciodată speranța nu moare, iar dacă astăzi, poate, trăim niște clipe un pic mai tulburi, nu înseamnă că trebuie să ne pierdem speranța.

Indiferent de situație, să nu uităm că bătrânii noștri au trecut prin niște perioade mult, mult mai grele.

Cred că oamenii ar trebuie să se bucure mai mult de lucrurile mărunte, să gândească pozitiv, să nu ne mai lamenteze din orice și să încercăm să facem cum spuneau celebri înaintași „să gândim ce facem noi pentru lume și mai puțin ce face lumea pentru noi”.

Nu este cel mai negru moment al omenirii, așa cum suntem împinși de multe ori să credem.

Ar trebui să revenim la valori, ar trebui să ne inspirăm de la oamenii cu adevărat valoroși, de la ideile cu adevărat valoroase, să revenim la sport și nu mai mai mergem ca la fotbal, după fentă, să încercăm să mergem pe un drum corect, să fim mai pozitivi în gândire și să facem așa cum zicea Eugen Ionescu într- o celebră zicere de- a sa: „dacă vrei cu adevărat să fii fericit, uită-te întotdeauna în jos și nu te uita neapărat în sus”.

Te uiți în sus pentru a- ți crea ținte, obiective, dar când ești cu adevărat trist, uită- te în jos în sensul că vei vedea oameni care sunt cu mult sub nivelul tău și că postura ta este cu adevărat privilegiată. Dacă noi am schimba lucrurile, dacă am fi mai relaxați și am gândi mai limpede și poate am zâmbi mai mult, vorba celor de la BUG Mafia care spun la un moment dat că „sunt atât de tare, încât zâmbesc în întuneric și se face soare”, dacă am avea această forță, am putea învinge chiar și întunericul.”

Rep: Vă mai rețin totuși cu o întrebare…Cum își petrece timpul liber, rămas într-o zi de muncă, dar și week-end-urile, vicele Marian Damian?

M.D:Nu știu când se termină munca mea de la primărie… de exemplu aseară, am avut programul extrem de încărcat până în jurul orei 20.00.  Se întâmplă să avem probleme la primărie care se rezolvă până spre ora 19, sau mai devreme. Nu există o oră fixă de plecare.După programul de la primărie, dacă nu merg la teatru, mă bucur și eu de familie, de bucuria petrecerii timpului împreună cu soția mea, cu fiica mea, cu prietenii.

Dar să știți că timp liber am foarte puțin, pentru că m- am obișnuit să nu prea am timp liber.”

Rep: Vă mulțumim pentru răspunsurile date și vă dorim mult succes în tot ceea ce faceți, atât la Primărie, ca viceprimar, dar și ca actor, ca soț și părinte. Vă dorim totodată să dispuneți de timpul pe care vi- l doriți și să faceți tot ceea ce v-ați propus!

(Ana MAGHERU)