„Monumentul mizeriei domiciliare”, se ridică la doi pași de centrul orașului Giurgiu  

0
825

De mai bine de un deceniu, un giurgiuvean își îngrozește vecinii cu mirosurile emanate de la tonele de deșeuri adunate în curtea locuinței sale. Cotidianul nostru a semnalat în mai multe rânduri acest aspecte însă lucrurile nu s-au îmbunătățit de atunci în niciun fel. Oamenii din zonă sunt exasperați în timp ce munții de gunoaie cresc de la o zi la alta, întinzându-se și în afara curții acestuia.

Cu doi ani în urmă, autoritățile locale au intervenit în forță la domiciliul giurgiuveanului, a cărui locuință se află pe unul dintre cele mai circulate bulevarde ale municipiului Giurgiu, șoseaua Mihai Viteazu.

Locuința lui B.C. s-a transformat, de-a lungul vremii, într-un veritabil depozit de deșeuri, în care și-au făcut cuibul gândacii. Aici șobolanii sunt „la ei acasă”, colcăind printre sticle, haine mucegăite și mobilier uzat. Aerul este și el irespirabil, mai ales datorită căldurii din ultimele zile.

Autoritățile locale au intervenit, în forță, în anul 2019, când oamenii din zonă au mai ajuns o dată, ca și acum, la capătul răbdării.

La vremea aceea, angajați ai Poliției locale, ai Gărzii de Mediu, din Direcția pentru Sănătate Publică, ai operatorului de salubritate din Giurgiu și ai instituțiilor din subordinea MAI (Jandarmerie și Poliție) au acționat în forță la domiciliul giurgiuveanului care, în decurs de mai mulți ani, a adunat în curte o cantitate impresionantă de deșeuri, transformând zona într-o adevărată bombă ecologică.

S-au ridicat atunci peste 7 tone de deșeuri, la acțiune participând 10 angajați ai SC Giurgiu Servicii Publice SA.

De atunci, polițiștii locali îl „vizitează” pe B.C. aproape lunar, punându-i în vedere faptul că are obligația de a remedia situația. Numai că, în loc să se supună recomandărilor, acesta  continuă să aducă tot mai multe deșeuri, astfel că acum mizeria se întinde inclusiv pe domeniul public, adică spațiul verde aflat în fața locuinței sale.

Situația poate degenera oricând mai ales că B.C. își amenință vecinii „ că le dă foc” dacă nu este lăsat în pace.

Dacă până acum intervențiile păreau greu de făcut (bărbatul se opunea de fiecare dată, spunându-le „localilor” că gunoiul din curtea lui reprezintă o mulțime de bani), se pare că legislația modificată  cu un an în urmă vine în sprijinul autorităților locale, odată cu Legea 275/2020, aprobată în luna noiembrie a anului trecut.

Acest act normativ prevede modificarea de măsuri de gospodărire a UAT-urilor. Astfel, se conferă autorității teritorial- administrative – Primarul localității – dreptul de a interveni pe domeniile private pentru salubrizare și pentru igienizare atunci când proprietarul nu permite. Se obține o Ordonanță Președențială prin care se poate interveni. Mai rămâne doar ca și în Consiliul Local să emită un act administrativ în acest sens.

Zilele trecute am purtat o discuție cu comisarul șef al Gărzii de Mediu Giurgiu, Clara Adam, care ne-a confirmat cele scrise mai sus.

Primăria este singura în măsură să solicite instanțelor de judecată, judecarea în regim de urgență a unei ordonanțe președențiale, prin care se poate interveni la salubrizarea acestei locații… Degeaba mergem să îl amendăm și să-i vorbim cu frumosul, atâta timp cât acțiunile acestea nu au o finalitate. Noi am trimis o solicitare primăriei să acționeze în instanță pe numitul B.C., aceasta fiind singura capabilă de rezolvarea acestei situații”.

În concluzie, numai instanțele de judecată ar mai putea interveni pentru ca vecinii insalubrului individ să poată respira într-o zi, atunci când ajung acasă, aer proaspăt, fără riscul de a contacta vreun microb letal.

Mai în glumă mai în serios, până când autoritățile vor reuși ceva concret în acest caz, unii propun să se deschidă pe acest loc un punct  de atracție turistică: „Monumentul mizeriei domiciliare”!

(Ana MAGHERU)