În prima zi a acestei săptămâni, la ultimul termen din dosarul de la ÎCCJ, procurorii au cerut închisoare cu executare pentru Dan Motreanu şi George Scutaru, inculpaţi într-un dosar de dare şi luare de mită. Concret, cei doi ar fi primit 250.000 de euro, respectiv 170.000 de euro pentru finanţarea campaniei electorale din anul 2008, perioadă în care Dan Motreanu era vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, scrie Mediafax.

În acest dosar, Instanţa va pronunţa o decizie în data de 27 mai, în ziua imediat următoare alegerilor europarlamentare. La rândul lor, avocaţii au cerut menţinerea deciziei de achitare de la fond. Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, o persoană cu funcţie de conducere în administraţia locală, denunţător în cauză, a pretins şi primit de la o altă persoană aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acesteia din urmă în demersurile de punere în posesie de terenuri aflate în municipiul Buzău. „Din suma de 700.000 euro, bani primiţi efectiv de persoana denunţătoare, aceasta le-a remis inculpaţilor Scutaru George-Adrian şi Motreanu Dan Ştefan, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei înţelegeri anterioare.

Ambele sume au fost date în acelaşi scop, respectiv pentru finanţarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale şi generale), a candidaţilor partidului din care fac parte cele două persoane ultim menţionate”, preciza atunci DNA în rechizitoriu. Conform anchetatorilor, pentru a disimula provenienţa acestor sume de bani, George Scutaru, Dan Motreanu şi Ana Maria Schaer „au iniţiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realităţii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranşe, din contul societăţii administrată de către aceasta din urmă către o firmă care a produs articole de vestimentaţie folosite ca materiale în campania electorală”.

Dan Motreanu a fost numit preşedinte interimar al PNL Giurgiu, în locul lui Marin Anton, cel care câştigase fotoliul de lider ca urmare a alegerilor din organizaţia judeţeană din anul 2017, şi candidat al aceluiaşi partid pe lista scurtă pentru alegerile europarlamentare.

(JGR)