Pietonii care stau cu ochii pironiți în telefonul mobil atunci când traversează stradă vor putea fi amendați, conform unui proiect al Ministerului Afacerilor Interne.

„Prin prezentul proiect sreglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public”, precizează documentul.

Studiile au arătat că în ultimii ani numărul accidentelor rutiere provocate de către pietoni a crescut semnificativ, și că un procent semnificativ din numărul accidentelor rutiere implică eroarea umană a participanților la trafic.

Comportamentul imprudent al pietonilor poate spori numărul deceselor rezultate din accidentele de circulație. Așa se face că, în perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având cauză principală traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni.  Din aceleași date constatăm că aceste evenimente s-au finalizat prin decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane.

În concluzie este necesară îmbunatățirea inclusiv a legislației rutiere, astfel încât riscul rutier să se reducă, se mai arată în proiectul Ministerului de Interne. „În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”.

Cu toate acestea, în realitate, uneori, această asigurare nu se realizează, întrucât pietonul desfășoară o activitate de natură a-i distrage atenția, precum folosirea telefonului mobil.

Folosirea telefonului mobil, a căștilor în care se ascultă muzică (distragere auditivă), fie că pe acest tronson de șosea se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public.

Așa se face că distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător.

Distragerea atenției prin dialogul la telefon este cel mai des întâlnită, punând în pericol pietonul întrucât, atenția se canalizează către această activitate, trecătorul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare.

De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație, precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță, mai  precizează proiectul publicat de MAI.

Prezentul proiect reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public.

O astfel de interdicție există deja, însă numai în ceea ce privește conducătorii de vehicule, cărora le este interzis să aibă activități care le distrag atenția de la conducere, precum și de a folosi telefoanele mobile atunci când se află în timpul deplasării pe drumurile publice.

(Jurnal)