pepene-de-dabuleni-explore-the-carpathian-garden1De fiecare dată în această perioadă când ne hotărâm să cumpărăm un pepene, evident că  dorim să fie copt și de aceea cerem vânzătorului sprijinul…Nu întotdeauna cei puși să comercializeze pepeni știu ce se ascunde dincolo de coajă. De aceea este important să ştim cum să alegem singuri un pepene dulce, bine copt, pentru a nu fi puşi în situaţia de a nu-l putea consuma. Iată câteva sfaturi date de producătorii de pepeni ce ăși au tarabele în Piața Centrală  a municipiului.

Evident că cel ce ne-a îndrumat spre producătorii de pepeni a fost administratorul Pieței, Marian Pavel, cel ce a pus la dispoziție și spațiile de expunere al acestora.  

Primul lucru la care trebuie să ne uităm este  forma, aspectul sau chiar culoarea codiţei pepenelui.  Un pepene bine copt trebuie să fie greu pentru mărimea lui. Așa cum vă spuneam cu ceva timp în urmă un pepene copt și nu forțat trebuie să aibă sâmburii negri și nu albi.

Un alt aspect ce trebuie luat în seamă este punctul galben aflat la baza fructului. El este de fapt punctul de coacere al pepenelui și se află întotdeauna în partea opusă cozii. Dacă este verde sau alb, înseamnă că pepenele nu este copt.  Producătorii ne mai spuneau că un pepene bun are o formă simetrică, ovală sau rotundă.

Pepenii deformaţi sau turtiţi la un capăt trebuie evitaţi.Sunt unii care își dau seama de stadiul de coacere prin bătaia cu degetul în coajă.

Dacă se aude un sunet gol în interiorul său, pepenele este cu siguranţă copt. Codiţa are la rândul ei un rol important. Dacă este uscată, înseamnă că pepenele a fost cules de mai multe zile. Aşadar, trebuie aleşi pepenii care au codița încă verde.  

Ni se mai spunea că la pepene coaja trebuie să fie cât mai lucioasă.  Detaliu care ne certifică faptul că pepenele a ajuns la maturitate.Iată câteva moduri de a afla singuri ce pepene să cumpărați fără să-i faceți dop sau să riscați ca atunci când ajungeți acasă să constați că pepenele dstră este crud.
(T. Nicolau)