Vii comentarii, în continuare, pe marginea modului în care reprezentanții bisericilor, preoții, vor putea boteza nou născuții. Care a fost reacția societății civile…

Membrii comunităţii ”Declic” au înmânat luni, 15 februarie,  reprezentanţilor Patriarhiei, petiţia intitulată : „Modificaţi ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniţă!”, inițiată după ce un bebeluș din Suceava a murit în urma botezului.  Petiția a adunat într-un timp foarte scurt, peste 64.300 de semnături.

 Semnatarii petiției înmânate Patriarhiei, cer modificarea practicii botezului, astfel încât să fie prevenite riscurile, prin „udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniță, și nu cu smuceli și chiar brutalitate … „

Unii poate vor argumenta că mulţi preoţi deja o fac în acest mod (doar stropirea simbolică) – cinste lor! – dar petiţia are scopul de a impune această practică pentru totdeauna şi în toate bisericile din România şi Diaspora! Este Timpul să ne dăm mâna – mireni şi clerici- pentru îndreptarea definitivă a acestor lucruri! (…)

Moartea bebeluşilor, fie şi accidentală, din cauza unor astfel de practici greşite, este o tragedie fără margini care aduce durere în loc de bucurie. Acest risc trebuie exclus de-acum înainte, iar Bucuria Botezului să triumfe!”,  scriu inițiatorii în petiția depusă la Patriarhie.

Conform purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, :„redactarea şi depunerea unei petiţii publice adresate unei instituţii este perfect legală în spaţiul democratic, dar modul în care se desfăşoară un ritual religios ţine exclusiv de uriaşa responsabilitate individuală şi comunitară a membrilor unei biserici”.

Întrebați care este părerea lor față de dorința atâtor părinți de copii, ce au semnat petiția amintită mai sus,   giurgiuvenii  s-au poziționat în două tabere , unii susținând poziția Bisericii, în timp ce alții s-au declarat întru totul de acord cu decizia ca botezul să impună ca ritual doar udarea cu apă a creștetului și nu cufundarea bebelușului, cu totul, în cristelniță.

(Jurnal)