Pentru cei mai mulți dintre românii care trăiesc în urban pandemia a provocat o nouă percepție privind viața la țară.

Astfel, peste 60% dintre românii care trăiesc în zonele urbane s-ar putea gândi să se mute la țară. Avantajele de a trăi la țară predomină pentru 44% dintre românii din urban. Pentru 69% dintre românii din urban o conexiune bună la internet este o condiție obligatorie și de departe cea mai importantă pentru a locui la țară.

 Criza COVID-19 a schimbat atitudinea românilor cu privire la ideea de a trăi la țară: 59% dintre românii din urban intervievați declară că pandemia le-a influențat sau le-a schimbat opinia privind perspectiva de a locui la țară, potrivit studiului Digitalizarea Europei, comandat de Vodafone Institute și realizat de Kantar, care a cuprins peste 15.000 de persoane intervievate din 15 țări europene, inclusiv România.

62% dintre românii din urban intervievați și-ar putea imagina să se mute la țară în circa 1-2 ani.

Întrebați despre avantajele sau dezavantajele de a locui la țară, 74%, respectiv 80% dintre românii intervievați consideră apropierea de natură și beneficiile sale pentru un stil de viață sănătos ca fiind cele mai mari câștiguri. Doar 19% au indicat nivelul chiriei mai scăzut. Avantajele traiului la țară predomină pentru 44% dintre românii din urban.

Condiția numărul unu pentru a locui la țară este de departe o conexiune bună la internet: 69% dintre românii intervievați spun că aceasta este obligatorie, iar pentru 25% este de preferat. Această constatare este comună în rândul tuturor țărilor europene.

De fapt, o conexiune bună la internet a reieșit ca fiind mai importantă decât o infrastructură bună de servicii de sănătate, pe care 54% dintre românii intervievați o consideră esențială, sau decât un transport public bun, considerat de 42% dintre români ca fiind obligatoriu. 46% dintre aceștia consideră că instituțiile bune de învățământ sunt o condiție esențială.

În acest sens, Inger Paus, Director al Vodafone Institute, a declarat că noul studiu, Digitalizarea Europei, arată că serviciile bune de comunicații reprezintă condiția cel mai mult menționată de către respondenți pentru a se muta în mediul rural…