Un model de măști FFP2, cu grad mare de filtrare, produse în China, nu asigură protecția promisă, avertizează sistemul european de alertă pentru produse neconforme RAPEX. Deși măștile sunt încadrate la categoria FFP2, printre cele mai sigure, cu grad de protecție de aproape 100%, în realitate ele au o capacitate de filtrare mai mică de 73%, potrivit RAPEX (sistemul european de alertă rapidă pentru produse periculoase). 

Măștile sunt model KN95 – KF94 – FFP2 NR, produse în China, arată sistemul RAPEX, care a fost notificat de Belgia.  

„Capacitatea totală de filtrare a măști este insuficientă (valoarea medie măsurată este mai mică de 72,9%), iar masca nu se adaptează corect pe figură. Ca atare, o cantitate excesivă de particule sau microorganisme poate trece prin mască, crescând riscul de infecție dacă nu sunt luate măsuri suplimentare de protecție. Produsul nu respectă Regulamentul Echipamentelor Personale de Protecție și nici Standardul European En 149”, se arată în alerta RAPEX, care cere returnarea măștilor de către cei care le-au cumpărat.

O altă alertă, emisă de Luxemburg, semnalează un alt model de măști neconforme: deși sunt prezentate ca oferind o protecţie ridicată („capacitate de filtrare ridicată”, „ajută la filtrarea a până la 90% din bacterii”, „ideal pentru utilizarea asistenţei medicale la domiciliu”), aceste afirmaţii nu sunt susţinute de dovezi.

„În absenţa unor dovezi privind eficienţa acestor măşti, acest lucru ar putea crea un fals sentiment de siguranţă purtătorului şi, prin urmare, nu l-ar putea proteja corespunzător dacă nu sunt combinate cu măsuri suplimentare”, potrivit RAPEX.

(Jurnal)