Doi bărbaţi au fost reţinuţi în dosarul de înşelăciune şi evaziune fiscală care vizează o firmă ce asigura mentenanţa pentru echipamentele de securitate la incendii în instituţii publice, şcoli şi unităţi militare.

În urma celor 218 percheziţii efectuate în aceste zile, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Mureş, au fost ridicaţi aproximativ 154.800 de lei, peste 133.000 de euro și obiecte din aur. Totodată, poliţiştii au ridicat şi mijloace electronice de stocare a datelor, documente, precum şi echipamente IT –  după cum a transmis, vineri, 16 aprilie, Poliţia Română.

De asemenea, au fost puse în executare trei mandate de aducere. „În urma acţiunii de ieri, doi bărbaţi, de 33 şi 52 de ani, au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi instanţei, pentru dispunerea măsurilor legale”, a arătat sursa citată.

Joi, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Mureş, sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, au făcut 218 percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în 28 de judeţe, printre care și Giurgiu, la persoane bănuite de înşelăciune, evaziune fiscală, spălare a banilor, complicitate la spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Acţiunea s-a desfăşurat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş şi a avut loc în Bucureşti (40), Mureş (23), Arad (2), Alba (3), Argeş (7), Bacău (1), Braşov (8), Buzău (8), Bistriţa-Năsăud (2), Călăraşi (2), Cluj (32), Constanţa (8), Dâmboviţa (4), Dolj (5), Hunedoara (3), Galaţi (1), Giurgiu (1), Iaşi (4), Ilfov (7), Maramureş (7), Mehedinţi (3), Olt (13), Prahova (6), Satu-Mare (4), Sălaj (3), Suceava (8), Timiş (6) Teleorman (1) şi Vâlcea (6).

Din cercetări a reieşit că o societate comercială din Bucureşti, având ca obiect principal de activitate „activităţi de luptă împotriva incendiilor şi de prevenire a acestora”, începând din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituţii publice şi private de interes naţional.

În baza contractelor, ar fi avut obligaţia să presteze servicii de mentenanţă (verificare, încărcare, reparare) a echipamentelor de protecţie (extinctoare, hidranţi). Aceste servicii s-ar fi realizat fără verificarea efectivă a bunei funcţionări, astfel s-ar fi înlocuit sigilii, etichete de conformitate şi de valabilitate. Gravitatea era dată de amploarea actelor materiale care vizau inclusiv spitale, şcoli, unităţi militare, penitenciare, sedii ale unor instituţii publice, staţii de alimentare cu carburant, companii de transport public, companii de transport aeriene, companii de producere a energiei termice, electrice şi nucleare, combinat chimic etc„, arăta IGPR.

Conform sursei citate, beneficiarii s-ar fi aflat în eroare cu privire la funcţionalitatea şi calitatea echipamentelor de stingere a incendiilor, fapt pentru care ar fi achitat sume considerabile pentru aceste servicii.

Totodată, pentru maximizarea profitului şi evitarea taxelor datorate bugetului consolidat al statului, societatea, prin administratorul său, nu ar fi înregistrat totalitatea veniturilor realizate.

„Gradul de periculozitate al faptelor comise era foarte ridicat prin crearea unei stări de pericol cu privire la viaţa, sănătatea, şi integritatea persoanelor, cât şi cu privire la patrimoniul acestora”, mai arăta Poliţia.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

La activităţi au participat luptători ai Serviciului pentru IntervenţiişiAcţiuni Speciale şi lucrători din cadrul D.G.A. Mureş.

(Jurnal)