Marți, 15 decembrie, plenul Camerei Deputaților a adoptat fără niciun vot împotrivă proiectul de lege inițiat de senatorul Robert Cazanciuc (din acest mandat, senator PSD de Giurgiu), prin care executarea silită a unui pensionar care a primit o pensie calculată greșit ca urmare a modificării de 67 de ori a legii pensiilor să nu mai fie posibilă.

Verificând cum a fost posibil, am constatat că, la acea vreme, modificările făcute la legea pensiilor fuseseră publicate în 67 de monitoare oficiale diferite, astfel încât funcționarilor care au calculat pensia le-a fost imposibil să aplice riguros legea.

Începând cu 1 ianuarie 2022 “legea” se va republica în formă integrată, la aceeaşi dată cu publicarea actului normativ de modificare şi/sau completare. Până atunci, se aplică dispoziții tranzitorii de asanare a legislației.

Se presupune că un bun cetățean trebuie să știe legea. Realitatea obiectivă este că România a depășit numărul de 15.000 de acte normative din legislația primară. Dintre actele normative adoptate frecvent, un număr semnificativ modifică ori abrogă acte normative primare, cu prețul instabilității legislative accentuate.

Am susținut mereu că statul român are obligația de a face cunoscută și accesibilă LEGEA tuturor beneficiarilor săi, asigurând astfel înțelegerea normei ca prima premisă a aplicării corecte și a prevenirii încălcării legii.

Legea are consecinţe asupra vieţilor noastre, asupra sănătăţii, economiei, locurilor de muncă, veniturilor, justiției și speranţei de viaţă în ultimă instanţă.

De aceea, sunt bucuros că proiectul trimis astăzi spre promulgare va conduce la simplificarea legislației și sistematizarea ei clară și tototdată la educarea populației în spiritul legilor.

Sunt convins că un sistem de drept simplificat, clar, predictibil și aplicabil unitar ne va ajuta să depășim criza de încredere în instituții și lege.

Le mulțumesc tuturor celor care au susținut acest proiect de lege, începând cu profesioniști ai dreptului, magistrați, decidenți și mai ales membri ai Parlamentului Românei din legislatura 2016-2020.”, scria, pe contul său de socializare, la scurt timp de la aprobarea legii, senatorul giurgiuvean.

(Jurnal)