Patriarhul Daniel le-a cerut, printr-o scrisoare oficială, membrilor Sfântului Sinod să își prezinte poziția față de o propunere fără precedent, potrivit documentului consultat de G4Media.ro.

Astfel, președintele Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române arată că utilizarea unei singure lingurițe pentru sfânta împărtășanie, deși este o practică veche de nouă secole, nereglementată în niciun Sinod, paradoxal, nu poate fi schimbată nici în timp de pandemie, în ciuda cererilor medicilor epidemiologi.

Ca urmare, Patriarhul arată că, dacă și ceilalți membri ai Sfântului Sinod vor fi de acord, „se va solicita autorităților de stat să permită doar participarea credincioșilor la Sfânta Liturghie, iar împărtășirea lor comună cu Sfânta Euharistie să fie hotărâtă la o dată ulterioară, după 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe”.

Această propunere este văzută de unii membri ai clerului ca o „dezertare diplomatică” a Bisericii față de obligativitatea administrării Împărtășaniei credincioșilor. De asemenea, unii clerici au declarat pentru G4Media.ro că propunerea reprezintă un moment al dezicerii conducerii Bisericii față de scopul Liturghiei și de interesul credincioșilor, acela de a primi Sfânta Împărtășanie, indiferent de mijlocul de administrare a ei (a se vedea practica diversă a Bisericilor Ortodoxe din diaspora).

Scrisoarea a fost trimisă membrilor Sfântului Sinod (organismul colectiv de conducere al Bisericii Ortodoxe Române – BOR), iar aceștia a trebuit să răspundă dacă sunt sau nu de acord cu propunere Patriarhului până luni, 11 mai, ora 20.00, urmând ca pe baza răspunsurilor să fie făcută publică poziția oficială a BOR.