ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, vrea să se retragă din Alianța Liberalilor și Demcoraților din Europa și a transmis o scrisoare formațiunii europene în acest sens. Demersul vine după ce liderul ALDE Europa, GuyVerhofstad, a criticat în nenumărate rânduri activitatea partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu, potrivit Mediafax.

Informația că partidul condus de Tăriceanu a solicitat retragerea din ALDE Europa a fost confirmată pentru Mediafax de liderii formațiunii președintelui Senatului.

„ALDE România nu mai este membru al partidului ALDE european, după ce nu a mai așteptat decizia iminentă de a fi exclus, retrăgându-se de bunăvoie. Așteptăm cu interes și decizia Socialiștilor europeni în legătură cu PSD, cu care au înghețat relațiile înainte de alegeri, dar și decizia PPE legată de iliberalii de la Fidesz. La fel ca România, Europa are nevoie să înceapă să-și construiască viitorul pe curat. Noi, USR PLUS, asta facem deja construind un nou grup politic care să revigoreze proiectul european și să-l scoată din stagnarea în care se află de mulți ani. Pentru prima dată de la intrarea în UE avem șansa de a conta cu adevărat în Europa”, a scris pe Facebook Alin Cristian Mituță, candidat USR-PLUS la alegerile europarlamentare.

Guy Verhofstadt, liderul ALDE Europa, a criticat deseori prestația ALDE Ro în materie de stat de drept și justiție și chiar a cerut, în această primăvară, excluderea.

La rândul său, Tăriceanu i-a transmis lui Verhofstad, înainte de alegerile europene, că ALDE Ro nu-l va mai sprijini în Parlamentul European.

Întrebat despre acest aspect, în cadrul conferinței de presă de vineri, 31 mai, liderul organizației județene ALDE, Toma Petcu, preciza:

https://www.youtube.com/watch?v=fgKH0QIKoU8&feature=share&fbclid=IwAR23vGkytSNMR525OkwAZ7LRdfyjofPElZ7J2XiBBpLIMtyoepIRKqgmTaU

Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a obținut un rezultat de 4,1% la alegerile europarlamentare de duminică, procentaj insuficient pentru a avea membri în Parlamentul European.