În timp ce autoritățile ne spun periodic că se apropie un al patrulea val al pandemiei, generat de tulpina Delta a coronavirsului, datele oficiale au început să arate, pentru prima dată după câteva luni, o creștere a numărului săptămânal de infectări.

În România, în săptămâna 12-18 iulie, s-au înregistrat 396 de noi cazuri de COVID-19, față de 285 de cazuri în săptămâna precedentă (5-11 iulie).

România are astfel o creștere săptămânală care depășește media europeană. În primele două zile din săptămâna 19-25 iulie s-au înregistrat deja 141 de cazuri, iar dacă tendința își menține trendul, este posibil să avem o doua săptămână consecutivă de creștere.

Ziua de marți, 20 iulie, a adus un vârf al cazurilor zilnice de COVID-19. Cu 95 de cazuri raportate la nivel național, s-a atins un nivel apropiat de cel din data de 16 iunie, când au fost raportate 104 cazuri.

Cu aproape 5 milioane de persoane vaccinate cu schema completă, rămâne de văzut dacă mult anunțatul val 4 al pandemiei va pune sistemul medical în dificultate, cum s-a întâmplat în lunile martie-aprilie, și dacă se va reveni la restricții din luna septembrie 2021!

 (Jurnal)