Prea multă căldură nu este benefică pentru nimeni. Este și mai riscant dacă sunteți în vârstă sau aveți probleme de sănătate. Din cauza caniculei vă puteți simți confuz sau cu o stare de leșin.

Am întrebat-o pe Mădălina MINA, medic primar, specialist în medicina de familie cu comperențe în apifitoterapie și îngrijiri boli paleative despre riscurile la care se supun persoanele în vârstă, în această perioadă:

În timpul caniculei riscul cel mai mare îl prezintă pacienții cu probleme cardiovasculare (hipertensiune, infarct, fibrilație, etc.) și persoanele în vârstă. Multe dintre medicamentele care tratează bolile de inima au drept mecanism eliminarea sodiului (a sării) prin urină. Transpirația în exces care apare în timpul caniculei la rândul ei elimină cantități mari de sare din organism. Asta nu înseamnă că puteți trece la un regim alimentar cu mai multă sare!”

Iată câteva recomandări pe care le puteți urma pentru a preveni efectele neplăcute ale caniculei.

  • Hidratare adecvată. Beți apă! Atenție în special la vârstnici, deoarece mecanismul setei nu mai este foarte bine reprezentat și e posibil să nu simtă senzația de sete decât prea târziu.

  • Între orele 12.00 și 18.00 este de preferat să se evite deplasările.

  • Temperatura în casă ideal să se situeze între 23-26 grade Celsius.

  • Dacă totuși trebuie să plecați de acasă, îmbrăcați-vă corespunzător, folosind materiale naturale, de tipul bumbacului, inului, cânepii, care permit pielii să respire. Purtați capul acoperit cu o pălărie/șapcă. Hainele să fie de culoare deschisă. Luați o sticlă cu apă în bagaj. Apă rece va accelera procesul de transpirație, chiar dacă simțiți că vă răcorește.

  • Evitați consumul alcoolului, deoarece acesta grăbește deshidratarea”.

Care sunt simptome de alarmă care pot indică o deshidratare severă și insolația?

Principalele simptome care ne pot indica o deshidratare severă și insolația sunt: durerile de cap, o piele rece și umedă, amețeală, instabilitate la mers, greață, urină închisă la culoare (maro)”.

Tot Mădălina Mina recomandă că în cazul în care persoanele în vârstă au aceste simptome este necesar ca acestea să înceapă de urgență a se hidrata, să se retragă la răcoare și să folosească comprese reci pe frunte.

Dacă aveți febră, tulburări de comportament, confuzie, convulsii sau pierderea conștienței, piele roșie și fierbinte și respirații rapide și superficiale este posibil să fi suferit o insolație și este nevoie să contactați un medic” – sfătuiește medicul primar  Mădălina Mina.

I-am mulțumit doctorului specialist și i-am smuls promisiunea de a o contacta și pentru alte sfaturi în viitor.

(Ana Magheru)