„Nu #decimați medicii de familie în plină pandemie”, declarație în plen a deputatului PSD, Elena DINU!

0
211

„Nu #decimați medicii de familie în plină pandemie” a fost titlul declarației pe care am facut-o astăzi în plenul Camerei Deputaților pentru a trage un semnal de alarmă privind dezinteresul CNAS pentru negocierea Contractului-cadru pentru 2021-2022.

În plină pandemie, medicina primară se află în pericol iminent. Consider îndreptățită și pertinentă poziția Colegiului Medicilor din România, care pune în discuție dezinteresul manifestat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate(CNAS) în ceea ce privește negocierea Contratului-cadru pentru perioada 2021 – 2022.

CNAS dă dovadă de lipsă de asumare în ceea ce înseamnă negocierea cu medicii, pe bună dreptate nemulțumiți din cauza alocării a doar trei ore de discuții pentru parcurgerea celor 168 de pagini din Contractul-cadru, mai ales că se discută aspecte privind organizarea activității medicale din asistența medicala primară, ambulatoriu, spital, asistența medicală de urgență, îngrijirile la domiciliu, acordarea îngrijirilor paliative și altele.

Sunt în asentimentul specialiștilor Colegiului Medicilor de a reclama atitudinea nepăsătoare a CNAS cu privire la analizarea și finalizarea acestui document, superficialitatea fiind o desconsiderare a profesiei medicale, tocmai în perioada în care avem nevoie de toți specialiștii din sănătate.

În acest moment, peste 45.000 de medici din toate specialitățile activează și depind de prevederile acestui Contract-cadru, care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, în cadrul Sistemului de Asigurări Sociale de Sănătate.

În cazul în care medicii nu vor fi de acord cu propunerea de Contract-cadru a CNAS, ne vom putea confrunta cu situația nedorită și inacceptabilă de închidere a 35% dintre cabinetele medicale din țară, ceea ce ar reprezenta un adevărat dezastru, în condițiile în care 11.000 de medici de familie se ocupă de sănătatea a 18 milioane de români. Această perspectivă este realmente dramatică pentru medicina românească, în contextul recrudescenței îmbolnăvirilor cauzate de virusul SARS-COV2.

În condițiile accesului limitat la îngrijirile spitalicești și a organizării lor preponderent pentru tratarea persoanelor afectate de pandemie, medicii de familie sunt o categorie profesională esențială în această perioadă, atât pentru diagnosticarea şi tratarea bolilor, cât şi pentru realizarea examinărilor și investigațiilor medicale preventive.

Reprezentanții MS și CNAS trebuie să se pună de acord cât mai repede cu CMR, astfel încât să evităm din timp o altă tragedie în sistemul de sănătate, greu încercat de pandemie și alte catastrofe în ultimul an.

Suntem cu toții conștienți de importanța medicinei primare, tot mai vizibile și substanțiale, deoarece în criza sanitară, economică și socială pe care o traversăm, medicii de familie constituie primul și, în foarte multe situații, singurul punct de contact al populaţiei cu sistemul sanitar.

A decima în mod intenționat asistența medicală de primă necesitate, acest zid în fața spitalelor reprezentat de medicii de familie, ar fi o crimă cu premeditare la adresa tuturor românilor.

(Jurnal)