Noi te învățăm cum poți descărca în telefon Certificatul COVID!

0
474

De luni, 25 octombrie, oriunde ați merge, va trebui să arătați certificatul de vaccinare. Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25.

De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul Primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică sau Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor.

Cine poate obține un Certificat Verde European COVID?

Poți obține un Certificat Verde European COVID doar dacă îndeplinești măcar una dintre următoarele condiții:

-ești vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2 și au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;

-ai un rezultat negativ la testul RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 , nu mai vechi de 72 de ore sau un rezultat negativ certificat la testul antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 , nu mai vechi de 48 de ore;

-au trecut cel puțin 15 zile de la momentul în care ai fost confirmat ca fiind infectat cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, e important să știi că poți obține Certificatul European Covid de pe site-ul certificat-covid.gov.ro/login doar în cazul în care ai primit măcar una dintre cele două doze de vaccin pe teritoriul României.

Cum poți descărca Certificatul COVID în telefon?

Iată cum poți descărca în telefon certificatul european COVID, indiferent dacă folosești un iPhone sau un telefon cu Android, adică un Samsung, Huawei sau un alt dispozitiv:

1.intră pe site (<- dă click aici) și introdu acolo adresa ta de mail, dă click în căsuța Nu sunt robot și apasă pe butonul de Autentificare;

2.verifică mailul pe care îl vei primi direct din aplicație (Gmail, Yahoo sau orice altceva folosești) sau dă click pe Scurtătură către email;

3.în mailul primit, dă click pe Autentificare sau direct pe linkul generat mai jos;

4.parcurge cu răbdare metoda de validare că nu ești robot. Etapa asta s-ar putea să dureze ceva, însă e calea sigură pentru a descărca certificatul digital european COVID;

5.completează toate câmpurile cerute de site cu datele tale personale. Dacă ai două prenume, la partea la care trebuie să-ți treci inițialele, alege-o doar pe a primului prenume (exemplu: dacă te numești Petrescu Ionel-Dorian, inițialele pe care va trebui să le treci pe site sunt P și I);

6.vei avea opțiunea de a crea o scurtătură în meniul telefonului tău. Poți alege această variantă, dacă vei dori acces rapid la certificatul european COVID, sau poți merge pe posibilitatea descărcării în telefon, sub forma unui document PDF, a certificatului. Desigur, poți opta și pentru printarea acestuia, dacă îți este mai comod așa. În cazul în care vei alege să descarci în telefon certificatul Covid, cel mai probabil îl vei găsi la Downloads.

Pentru că vorbim de o platformă luată cu asalt în ultimele zile, e bine să știi că generarea certificatului european COVID poate dura mai mult decât te-ai putea aștepta, însă nu e exclus să-l primești pe email chiar și în mai puțin de un minut.

Dacă a trecut mai mult de o oră și nu ai primit nicio notificare sau niciun email din partea platformei, intră și reia pașii explicați mai sus sau verifică dacă nu cumva certificatul este deja disponibil în contul tău de pe site.

Cum descarci certificatul Covid pe telefon? 

După toată procedura descrisă mai sus, certificatul Covid va rămâne în emailul tău sau în documentele descărcate pe telefon, dacă ai ales să îl downloadezi, adică în Downloads sau Documents.

Dacă vrei să-l ai mereu la îndemână, ai opțiunea de a crea o scurtătură către certificatul Covid direct de pe siteul certificat-covid.gov.ro/login, imediat ce te-ai logat cu emailul tău pe platformă. Opțiunea va apărea sub formă de pop-up, direct pe site.

Pentru a crea un ”shortcut ” (o scurtătură) direct pe telefon a certificatului tău Covid mai poți folosi site-ul getcovidpass.eu, care îți va permite să scanezi codul QR de pe certificat, pe care îl poți folosi ulterior pentru a-l salva în telefon sau pe smartwatch.

Dacă altcineva s-a ocupat de programarea la vaccinare sau de eliberarea certificatului Covid, ia legătura cu acea persoană și află care este adresa de email pe care a folosit-o pentru a intra pe platformă.

Ce ar trebui să mai știi este că PDF-ul include și traducerea în engleză a certificatului tău care atestă fie că te-ai vaccinat, fie că ai trecut printr-o testare (rapidă sau PCR), fie că ai avut Covid în ultimele 180 de zile.

Mai mult decât atât, așezarea în pagină a conținutului acestui certificat a fost gândită pentru ca, în cazul în care alegi să printezi documentul, acesta să poată fi împăturit perfect pentru a încăpea în portofelul tău.

Totodată, la fel ca în cazul programărilor la vaccinare, poți folosi acest site pentru a ajuta și alte persoane care e posibil să nu se descurce atât de bine în mediul online.

Deocamdată, nu există o aplicație mobilă dedicată acestui certificat, dar nu excludem ideea ca ea să fie creată în următoarea perioadă.

share acestui material, să afle și prietenii tăi cât de simplu este să descarci certificatul Covid pe telefon, pentru a-l avea întotdeauna la îndemână.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a descărca certificatul Covid, îți recomandăm:

  1. sună la call center-ul pus la dispoziție de către Ministerul Sănătății, la numărul 414.44.25;

  2. ia legătura cu medicul tău de familie și cere-i să-ți explice cum descarci certificatul Covid;

  3. dacă nu ai medic de familie, contactează Direcția de Sănătate Publică (caută pe Google denumirea acestei instituții și adaugă orașul în care locuiești);

  4. dacă nu ai medic de familie, contactează Direcția de Asistență Socială (caută pe Google denumirea acestei instituții și adaugă orașul în care locuiești).