Cu ceva timp în urmă, un cititor al publicației noastre ne-a prezentat o întâmplare demnă de domeniul incredibilului. Dar, adevărat… La o benzinărie situată în zona Plopșoru, cititorul nostru a oprit să alimenteze, lăsându-l pe angajatul la pompă să pună combustibilul în rezervor. La revenirea la autoturism, omul a constatat faptul că plătise, în incinta benzinăriei, mai mult decât suma afișată pe aparatul de alimentare, cu circa 15 lei. Bineînțeles, sesizându-se de situație, a cerut fie să îi fie pus combustibil de valoarea rămasă, fie să îi fie returnată diferența de bani. În cele din urmă, autoturismul a fost alimentat și cu diferența de 15 lei…

Doar că, asemenea lucruri sunt doar o parte dintre neregulile în care se „scaldă” unii comercianți de combustibili (proprietari de benzinării, în special cele mai puțin cunoscute).

Astfel, în intervalul 9 – 18 ianuarie, controalele Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Giurgiu au vizat un număr de 11 acțiuni de control la stațiile de combustibili care funcționează pe raza județului, aparținând unui număr de 7 operatori economici.

Printre abaterile constatate, s-au numărat comercializarea unor produse alimentare cu datele durabilităților minimale depășite: pufuleți expirați din 6 ianuarie 2019 (trei zile) și băuturi răcoritoare de diferite sortimente – portocale, mandarine sau lămâie – expirate din 6, respectiv 8 ianuarie (trei, respectiv o zi).

De asemenea, s-a constatat faptul că se derula o promoție de băuturi răcoritoare cu 1 pahar inscripționat cadou, a cărei perioadă de desfășurare era expirată la data controlului (afișat 1 – 31 decembrie 2018).

„În cadrul unei stații de carburanți se derula o campanie de fidelizare a clienților care consta în acordarea cu titlu gratuit a unor produse alimentare (băuturi răcoritoare și/sau cafea preparată) în funcție de valoarea alimentării cu carburanți. Din verificarea informațiilor existente, s-a constatat că informațiile prezentate la intrarea în incinta stației nu coincideau cu cele existente pe pompele de alimentare, respectiv mai erau evidențiate alte două produse: croissant și baton de ciocolată, produse care nu mai existau pentru distribuire de la începutul lunii decembrie 2018”, ne spunea Fabian Țârcă, comisar șef al CJPC Giurgiu.

De asemenea, alte nereguli constatate în cadrul controlului derulat la comercianții de combustibili au mai fost: neafișarea perioadei de desfășurare a diferitelor campanii promoționale sau neafișarea prețului de vânzare pe unitatea de măsură pentru diferite tipuri de carburant.

În urma acestor nereguli, au fost întocmite șase procese verbale de constatare a contravenției, fiind dispusă aplicarea a nouă sancțiuni: cinci amenzi contravenționale a căror valoare totală se ridică la 24.000 lei și patru avertismente.

(JGR)