Alegerile, ce tocmai s-au încheiat , au mai demonstrat, o dată  în plus, faptul că românul stă prost la capitolul morală. Aveam  cândva o vorbă: ”Contează cei 7 ani de acasă!”, vorbă considerată desuetă, de care – din păcate – nimeni nu mai ține astăzi cont.

    În continuare, pentru  mare parte dintre alegători nu mai  contează cât de pregătit este candidatul, cât de potrivit e el pentru funcția pe care o vânează. Iată de ce ne-am  trezit de multe ori că am scos  din  urne tot felul de stârpituri, de monștri, în locul   unor adevărate modele pentru cetățeni.

   Dacă la începutul fragedei noastre democrații eram adepții sintagmei săraci și cinstiți (Ion Iliescu devenind un reper  în acest sens ), de ceva timp încep să aibă aderență la public  penalii, perverșii, și ”jmecherii”. Prea dubiosul părinte (?) Pomohaci a dat tonul acestei ciudate popularități de care au început să se bucure scârnăviile.

    Și atunci de ce să ne mirăm că în ciuda dovezilor evidente primarul care și-a filmat fetița goală, a fost reales în funcție la alegerile de duminică, 27 septembrie, și dus pe brațe de concetățeni, fiind sărbătorit  cu valuri de șampanie sau că  Piedone (Cristian Popescu), condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare în dosarul Colectiv, este câştigător al Primăriei Sectorului 5.

    Nu ne mai miră nici faptul că deși tocmai ”dăduse colțul”, plecând la cele veșnice, un  candidat la Primăria din Deveselu a fost votat primar. Altfel spus dacă până  mai ieri ne plângeam că în alegeri au ajuns să voteze și  morții, acum constatăm că au început chiar  să și câștige !?

    Un fel de ”- Lazăre, ia voturile și du-te la Primărie!” Doamne iartă-mă că am devenit atât de morbizi, constrânși evident , de contextul în care s-au desfășurat alegerile locale anul acesta.

    O confruntare cu poalele în cap în care n-au contat deloc proiectele, candidații urmărind doar să dinamiteze  integritatea adversarilor, conform moralei Naturii: ” Înghite-ți aproapele!”

    Și cu toate astea , în ciuda cabalelor născocite de-a lungul întregii campanii electorale,  de către politicieni,  la rândul  lor cetățenii au răspuns spectacolului grețos ce Ii s-a oferit, după același și același dicton vetust:  ”pâine și circ”,   cu câteva surprize memorabile.

   Una dintre ele a pus capăt mitului de până acum, al veșniciei în alegeri a  baronilor locali. Vă dați seama ce bătaie și-o fi luat  Oprișan de la mă-sa că a pierdut alegerile, după ce tocmai primise în dar, așa cum declarase presei, o mașină de peste 100 de mii de euro, din  modesta ei pensie? 

    După cum am constatat la alegerile de duminică, oamenii au dovedit că au percepții diferite despre moralitate. Cum ar fi spus regretatul Dem Rădulescu : ”Vacs albina…(crema puca)!

     La finalul acestui expozeu despre starea contemplativă a alegătorului în fața moralității candidaților, l-aș cita pe Eminescu, cel care spunea,  pe un ton de revoltă : ”…oricare ar fi, pe de altă parte, religia politică a unui guvern, ea nu-i dă drept de-a se servi de nulităţi venale, de oameni de nimic, pentru a guverna”.

      Uitându-mă însă pe  listele cu consilieri de la Giurgiu (consiliul local  și consiliul județean) regăsesc nume ce nu îmi pot provoca  decât  jenă  față de rostitele cuvinte ale poetului. De aceea , memoriei acestuia nu i-aș putea replica decât  printr-o sintagmă anecdotică :  ” Dacă a crescut producția de ouă treceți cu vederea moralitatea cocoșilor!”

(Tincu Florian)