Începând cu data de 15 iunie 2022, în intervalul orar 06.00-10.00, Giurgiu Servicii Publice va efectua prima etapă a dezinsecției aeriene, pentru combaterea insectelor dăunătoare: ţânţari, căpuşe, muşte etc.

Pulverizarea va fi făcută pe o suprafaţă de 1.500 hectare din aria administrativ – teritorială a municipiului Giurgiu (intravilan şi extravilan), astfel:

– în data de 15 iunie 2022, în intervalul orar 06.00-10.00, vor fi efectuate trei zboruri de pulverizare substanţă biocid AMPLAT (substanţă activă CYPERMETHRIN 93%, TETRAMETRIN 92% şi PIPERONIL BUTOXIDE 90;

– în data de 16 iunie 2022, în intervalul orar 06.00-10.00, vor fi efectuate trei zboruri de pulverizare substanţă biocid AMPLAT (substanţă activă CYPERMETHRIN 93%, TETRAMETRIN 92% şi PIPERONIL BUTOXIDE 90;

– în data de 17 iunie 2022, în intervalul orar 06.00-10.00, vor fi efectuate trei zboruri de pulverizare, două zboruri pulverizare substanţă biocid AMPLAT (substanţă activă CYPERMETHRIN 93%, TETRAMETRIN 92% şi PIPERONIL BUTOXIDE 90 şi un zbor de pulverizare substanţă biocid VECTOBAC WG (larvicid biologic selectiv care acţionează prin ingestie pentru combaterea larvelor de ţânţari într-o varietate de habitate), substanţă activă BACILLUS THURINGIENSIS ISRAELENSIS 37.4%.

„Totodată, pentru o mai mare eficienţă, se va interveni şi de la sol, prin pulverizare cu aparate portabile, atomizoare, termonebulizatoare, pompe de stropit electrice, dar şi cu un sistem de împrăştiere soluţie lichidă prevăzut cu tun de pulverizare, cu respectarea prevederilor legale de protecţie a mediului, a sănătăţii şi securităţii populaţiei.

Toate substanţele folosite sunt omologate de Ministerul Sănătăţii, acestea aplicându-se cu respectarea prevederilor legale de protecţie a mediului, a sănătăţii şi securităţii populaţiei.

Aceste operaţiuni de dezinsecţie vor fi efectuate numai în cazul în care condiţiile meteorologice permit acest lucru, altfel acţiunea va fi reprogramată.

În cazul în care starea vremii permite, este posibil ca două zboruri planificate în ultima zi să fie efectuate pe 15 sau 16 iunie 2022, în intervalul orar 19:00-20:30.

Precizăm că în conformitate cu prevederile Ordinului Ministerul Mediului nr.68/1992 privind unele măsuri pentru protecţia familiilor de albine împotriva intoxicaţiilor cu pesticide, asociaţiile crescătorilor de albine au fost anunţate în scris şi telefonic cu privire la data începerii şi durata tratamentului, astfel încât aceştia să poată proteja familiile de albine prin închiderea sau îndepărtarea stupilor în intervalele de timp specificate, în caz contrar Primăria Municipiului Giurgiu şi Giurgiu Servicii Publice S.A. sunt absolvite de orice responsabilitate”, precizează Adrian Răcaru, director al Giurgiu Servicii Publice.

(Jurnal)