Conform minutei instanței, Curtea de Apel București a amânat verdictul final în cazul mitei de 2 milioane de euro de care este acuzat omul de afaceri Nelu Iordache, originar din Adunații Copăceni, județul Giurgiu, până în luna septembrie.

Instanța va repune pe rol ultimul termen pentru a vedea efectele deciziei CCR privind prescripția.

Iată cum arată decizia:

Încheiere/În baza art. 395 alin 1 C. proc. pen., repune cauza pe rol, fixând termen la data de 26.09.2022 ora 10:00, în vederea discutării efectelor deciziei nr. 358/26.05.2022 pronunţate de Curtea Constituţională a României. Se vor cita inculpaţii Iordache Nelu, SC Bata Sky Imobiliare SA prin lichidator judiciar, Imad Ali, Băluţă (fostă Stancu) Mioara, Ilie (fostă Cristescu) Luiza Maria şi partea civilă ANAF. Se asigură asistenţa juridică a inculpaţilor prin contactarea avocaţilor aleşi ori a avocaţi din oficiu. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10.06.2022.

Context

Tribunalul Bucureşi l-a condamnat, în martie 2021, pe omul de afaceri Nelu Iordache la o pedeapsă de 12 ani şi jumătate de închisoare pentru o evaziune fiscală de aproape 2 milioane de euro şi delapidarea companiei aeriene ”Blue Air Transport Aerian SA” (devenită Bata Sky Imobiliare SA), potrivit deciziei instanţei.

Nelu Iordache a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar în iunie 2018. Potrivit procurorilor, între februarie şi aprilie 2011, Nelu Iordache, administrator al Bata Sky Imobiliare, a înregistrat în contabilitatea companiei achiziții fictive de materiale publicitare promoționale în valoare de peste 9 milioane de euro, din care TVA de aproape 2 milioane de euro.

Astfel, Iordache ar fi prejudiciat bugetul de stat cu cele aproape 2 milioane de euro, reprezentând TVA dedusă în mod nelegal.

Ulterior, până în luna ianuarie 2014, inculpatul Iordache Nelu și-a însușit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care a „justificat-o” prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA. În acest sens, a încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro”, au arătat procurorii DNA.

Conform aceleiași surse, omul de afaceri Nelu Iordache  din Adunații Copăceni, județul Giurgiu, este trimis în judecată în alte 3 dosare aflate în diverse stadii pe rolul instanţelor.

(Jurnal)