Deși anul acesta, la Giurgiu,  din cauza Pandemiei urătorii nu s-au mai înghesuit ca în anii trecuți în a colinda în cete, au existat însă și excepții…

Astfel în zona de blocuri de pe șoseaua București au fost copii care  au bătut la uși, în ajun de Crăciun , chiar și aproape de miezul nopții.

Este ciudat cât curaj au avut părinții acestora , să riște să își trimită odraslele cu colindatul, existând  permanent riscul ca aceștia  să primească produse tradiționale de la persoane aflate în carantină sau bolnave de Covid… Sau pur și simplu, să dea nas în nas cu organele de poliție, riscând o amendă zdravănă.

Evident că nimeni dintre urătorii văzuți de noi nu  purtau mască și nici nu se cramponau la a respecta vreo distanță socială.

Iată de ce anul acesta rapsozii străzilor, acele grupuri de colindători îmbrăcați în costume naționale sau în Moș Crăciun, ce au mărșăluit pe la  ferestrele locatarilor , în timpul zilei, au fost mult mai indicate, din punct de vedere sanitar și totodată lipsit aproape total  de riscuri. Mai ales că în unele grupuri de urători, membrii purtau măști impuse de ritual/tradiție.

Iată de ce, trebuie înțeles că bucuria copiilor și totodată respectarea acestei tradiții de a colinda în aceste zile din sfintele sărbători nu trebuie să fie mai puternică decât siguranța sănătății oamenilor, a rudelor și prietenilor noștri apropiați.

(Jurnal)