Noul Parlament și-a intrat în atribuțiuni deja…Președintele Senatului, Anca Dragu, a anunțat joi înființarea unei comisii parlamentare comune pentru punerea în aplicare a referendumului din 2009, când românii au votat pentru un parlament unicameral, cu maximum 300 de parlamentari.

„Vom înființa o comisie parlamentară comună la nivelul Camerei si Senatului, care are ca scop întregul proces electoral, dar și aplicarea acestei măsuri”, a declarat joi, 24 decembrie, Anca Dragu.

Comisia va fi înființată la începutul anului viitor, dacă nu se reușește în ultima săptămână din acest an, informează Digi24.

Probabil la începutul lunii ianuarie. Încercăm și acum, săptămâna viitoare, în măsura în care vom avea toate avizele„, a mai precizat Anca Dragu.

Reamintim faptul că fostul președinte, Traian Basescu, a organizat în 2009, odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale, si un referendum în care a consultat populatia cu privire la trecerea la un sistem parlamentar unicameral, cu maximum 300 de alesi.

Au fost două întrebări la referendum:
1.Sunteti de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în Romania?
2.Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de persoane?
Românii s-au pronuntat cu DA în proportie covârșitoare la ambele întrebări. Referendumul, deși validat, nu a fost pus însă în aplicare nici până acum.

Pentru modificarea structurii Parlamentului, este nevoie de revizuirea Constitutiei.

(Jurnal)