luni, martie 24, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Marile probleme ale examenelor susținute de elevii  claselor terminale, prezentate de un fost inspector școlar

Marile probleme ale examenelor susținute de elevii  claselor terminale, prezentate de un fost inspector școlar

0
Marile probleme ale examenelor susținute de elevii  claselor terminale, prezentate de un fost inspector școlar

Ioana Mihaela Neacşu, fost inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), a semnalat deunăzi , aspecte extrem de importante, în contextul în care Evaluarea Națională , ca și BAC-ul se apropie, iar România e în plină criză medicală din cauza noului Coronavirus.

 Acele măsuri obligatorii de testare, în sensul de a le fi luată temperatura, de a le asigura circuitul, unii intră printr-o parte, alții prin altă parte…

 Ioana Neacșu crede că tot contextul desfășurării acestor examene  i se pare foarte riscant și că după  discuția avută cu părinții ai căror copii sunt în clasa a VIII-a și a XII-a,  cei mai mulți sunt foarte sceptici în privința reușitei susținerii lor…

„Mai ridic și o altă problemă. Acei copii care sunt în carantină, sunt infectați, sau sunt în izolare, care provin din familii care au persoane deja confirmate cu virusul… cu acești copii ce vom face? Ministerul spune că se va face o procedură specială. În ce sens specială? Există copii școlarizați la domiciliu, școlarizați în spital. Ei cum vor da aceste examene? Din păcate, în acest moment, metodologia nu acoperă toate situațiile. Având în vedere că timpul rămas până la susținerea examenelor este foarte scurt, sunt multe lucruri de lămurit. Îmi pare rău să o spun, însă Ministerul a elaborat un ordin publicat în Monitorul Oficial săptămâna trecută privind organizarea concursurilor pentru funcțiile din învățământ: inspector general, inspector general adjunct. Aceasta este prioritatea momentului?!”, a spus Neacșu.

De asemenea, fostul inspector școlar  susține că este nevoie de o analiză foarte serioasă în ceea ce privește modalitatea de desfășurare a examenelor: „Lucrurile cred că trebuie mult mai bine explicate(…)Sunt două luni de când copiii stau acasă, încercăm să facem învățare online. Nu știu în ce măsură funcționează ea peste tot, nici la nivelul Bucureștiului. Sunt atâția copii care nu au resursele tehnologice necesare, profesorii nu au avut instruire specifică în acest domeniu. Practic, suntem la un început de drum. Încercăm să facem cât mai bine și cât mai eficient. Dar nu la fel de bine se întâmplă peste tot. Trebuie să acceptăm aceste realități. Haideți să ne preocupăm de învățarea online, de încheierea situațiilor școlare a elevilor, de organizarea examenelor. Mai sunt examene și pentru profesori, vobim de titularizarea în învățământ, susținerea examenelor de definitivare. Sunt atâtea lucruri rămase în suspensie, însă, în schimb, Ministerul publică în regim de urgență și cu prioritate ordinul de ocupare a funcțiilor în sistem.”

Eu pledez pentru a adopta un sistem de evaluare finală care să prezinte cele mai mici riscuri și să nu expună copiii și adolescenții în cauză. Cred că s-ar putea gândi și o variantă în care să se echivaleze media de la Evaluarea Națională, respectiv Bacalaureat cu rezultatele la anumite discipline, cu anumite ponderi bineînțeles”, a spus  Neacşu.

Totodată, ea a menționat: „Majoritatea părinților își dorește o procedură de echivalare a rezultatelor din gimnaziu. S-ar putea gândi un sistem prin care să fie luate în calcul mediile la Limba și Literatura Română și matematică, să zicem clasele a VII-a și a VIII-a, care să echivaleze notele de la Evaluarea Națională, acordându-le o pondere de 80 la sută, iar 20 la sută să acordăm ca pondere pentru media generală a claselor V-VIII. Și se facem bineînțeles o medie ponderată. Cred că este un sistem destul de echitabil și echilibrat, care nu dezavantajeză nici pe departe copiii buni, însă îi scutește pe toți de un stres al examenului susținut cu masca la gură timp de două, trei ore și îi va pune sub o anumită protecție.”

 Riscurile, după 15 mai


Pe 15 mai, odată cu încetarea stării de urgență, tinerii, copiii vor ieși pe stradă. Avem garanția că nu ne vom confrunta cu o recrudescență a fenomenului de coronavirus? Știm noi ce se va întâmpla? Ați văzut experiența altor țări, care au relaxat măsurile, după care s-a constatat că fenomenul e din nou în creștere. Dacă aceste examene s-ar fi dat imediat după încetarea stării de urgență, riscul era mai mic”, a conchis Ioana Neacşu.

(Jurnal)

 

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
16.8 ° C
16.8 °
16.8 °
63 %
2.2kmh
100 %
lun
17 °
mar
24 °
mie
15 °
J
19 °
vin
20 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com