penitenciarul-giurgiuÎn cursul serii de Marți, 5 iulie, o televiziune anunța că în Penitenciarul de Maximă Siguranță Giurgiu ar fi izbucnit o revoltă în care mai mulți deținuți ar fi incendiat  câteva lucruri avute la îndemână …

Contactat de către publicația noastră directorul penitenciarului, Florin Muscalu ne-a declarat: Nu a fost vorba despre o formă de protest,  ci mai degrabă o manifestare țintită a unui grup din penitenciar.

Părerea mea este că se încearcă să fie manipulați. Sunt aici  câțiva deținuți, potenți financiar care își permit să  manipuleze masa de deținuți  cu ajutorul televiziunilor . O parte din deținuți însă nu s-au lăsat manipulați  zicând că  ei sunt recidiviști și vor să  își  execute pedeapsa  nedorin să  se coalizeze cu acțiunile acestor indivizi cu bani. Indivizi  al căror scop definit este acela de a forța o lege a grațierii.  Este adevărat  că  au fost și câțiva dintre cei de care vaminteam , care s-au manifestat zgomotos atunci cănd, printr-o stranie coincidență ,  pe Romănia TV  s-a dat o știre  că la Penitenciarul Giurgiu  s-ar fi dat foc , că  s-au incendiat cellule și alte informațiii de acest gen .

În realitate deținuții de care vorbea televiziune, au ieșit la ferestre  și s-au manifestat așa cum  se manifestă ei  de bucurie în noaptea de  Revelion ,  adică nu zgomotos.  Ca formă de revoltă  au ales  să bată în uși și nu  să revendice ceva  anume drepturi sau  alte doleanțe… Concret nu au avut nicio revendicare. Ei și-au manifestat solidaritatea doar cu ideea  actului de grațiere, de care televiziunea respectivă a amintit în mai multe rânduri. Ei s-au manifestat doar la ferestre bătând în el  și incendiind  ziare și hărtii pe care le aveau la îndemână, pe care   le-au aruncat pe fereastră. Totul a durat cam zece minute după care recalcitranții  s-au liniștit .   Toată noaptea  de 5/5 iulie a fost liniște , nu a mai avut loc nicio formă de manifestare…” ne-a precizat directorul Penitenciarului.

 În calitate de director mă deranjează  că s-a ajuns în situația ca o televiziune  să manipuleze masele de deținuți.  La Penitenciarul Giurgiu, eu, în calitate de director, alături de colegii mei le-am  oferit  condiții foarte bune, sunt  condiții decente . Celulele   au geamuri,  termopane,  saltele noi, deținuții  stau în camere  câte doi, căte patru, maximum șase deținuți, nu este aceeași situație ca la  alte Penitenciare în  care cei găzduiți acolo stau cu zecile în camere…– ne-a mai spus Florin Muscalu.

 Din dialogurile avute și cu alți colegi de-ai noștri din presa națională se pare că există în acest moment un curent susținut probabil și financiar al ideii de grațiere, din partea unui număr important de deținuți din penitenciarele din România, după ce ministrul justiției a recunoscut condițiile mizere din unele închisori și starea de suprapopulare a locurilor de detenție.

(Jurnal)

 

2 COMENTARII