Valul 4 al pandemiei pare inevitabil, iar în România, potrivit specialiştilor, se va vedea din toamnă. Până atunci, mai este timp ca persoanele nevaccinate să se imunizeze.

Din ceea ce constatăm, nici acum nu sunt foarte mulți vaccinați printre pacienții cronici. Majoritatea sunt nevaccinați. Chiar am făcut un mini-sondaj în ultima gardă și cred că un singur pacient era vaccinat”, declara îngrijorată Nicoleta Mansour, medic primar de urgență la Spitalul Universitar de Urgență București.

Bolnavii cronici sunt nevaccinați, bolnavii vârstnici. Sunt foarte multe categorii care sunt nevaccinate la ora actuală. Persoane vulnerabile, care au riscul să facă forme severe de boală” – confirmă și Elena Voinea, medic-șef la ATI Sf. Pantelimon.

Sunt persoane care sunt complet dezinteresate de sănătate în general. E foarte greu să schimbi acest comportament, pentru că se pleacă de la ideea că mie nu mi se poate întâmpla acest lucru. Acest gen de abordare este regăsit chiar la pacienții pe care i-am avut de-a lungul anilor”, spune chiar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Medicii, îngrijorați că pacienții nu vor sta în autoizolare

La Spitalul de Urgenţă Sf. Pantelimon din Capitală au fost înregistrate două cazuri de infectări cu tulpina Delta. O persoană a ajuns la terapie intesivă, cealaltă a plecat acasă, având o stare mai bună.

Domnul care a plecat către domiciliu era foarte reticent și la ideea de vaccinare, și la ideea de COVID, și la ideea de a-și anunța medicul de familie. Nu știu exact cât vor respecta acești oameni, care ajung să rămână în autoizolare la domiciliu, cât vor respecta cu adevărat  măsurile de carantinare”, spune dr. Fiorela Mitoiu.

Cel mai dificil lucru este cel al reaprinderii unei transmiteri comunitare. Lăsând la o parte cifrele pe care le vedem în fiecare zi, trebuie să ținem cont și de faptul că toate aceste lucruri se traduc printr-o povară și un efort semnificativ pe care și pacienții cu celelalte patologii îl fac pentru a avea acces la serviciile de care au nevoie”, atrage atenția Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

O persoană infectată cu Delta poate îmbolnăvi alte 9 persoane!

Acesta este un alt motiv de îngrijorare în condiţiile în care varianta Delta se răspândeşte mult mai repede. O persoană infectată poate imbolnăvi alte 9.

„Tulpina Delta este considerată cea mai adaptată variantă virală din toate care există în circulație la acest moment. Această variană are o transmisibilitate, practic o contagiozitate, cu 60 la sută mai mare față de tulpina britanică. Vestea bună este aceea legată de faptul că vaccinurile actuale, toate patru pe care le avem disponibile, își mențin eficiența față de tulpina Delta”, spune Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

În România, rata de vaccinare este de 24%. Mai puțin de jumătate faţă de cât ar trebui pentru ca epidemia să nu-şi pună din nou amprenta pe vieţile noastre. În această perioadă de vară, oamenii au uitat însă de suferinţa de anul trecut şi de faptul că în spitale nu mai erau locuri pentru toţi pacienţii infectaţi. În județul Giurgiu cetățenii vin tot mai rar la Centrele de vaccinare! În centrul deschis în cadrul Bâlciului, la finele săptămânii trecute, într-o zi nu s-au vaccinat decât 2 persoane!

Medicii nu au uitat de momentele în care au luptat pentru viața persoanelor internate în primul val, care nu puteau să respire. Ei sunt speriați pentru că, de această dată, cei ce vor fi internați, le vor trezi nu numai amintirile dureroase de anul trecut, dar se vor confrunta şi cu oboseala acumulată în toată această perioadă.

(Jurnal)