Echipa națională a unei țări ce numără mai puțin de 700.000 de locuitori, Muntenegru, a oprit luni seară , drumul spre calificare al naționalei României la Campionatul Mondial de anul viitor din Rusia ( scor final, Muntenegru- România 1-0).
După ce abia reușise să smulgă – doar cu câteva zile în urmă – o victorie la limită (1-0) împotriva Armeniei, la București ( în prelungirile meciului și cu un jucător în plus pe teren), iată că luni seară, echipa națională a României a fost oprită definitiv din drumul spre Mondialul din Rusia de anul viitor, de un unsprezece cu mult mai motivat…
Deși de la un an la altul și de la o campanie la alta de calificare (fie pentru Mondiale, fie pentru Europene), lotul național de fotbal al României este tot mai slab, învins de naționale din țări care abia se văd pe harta lumii, ne încăpățânăm să credem că suntem buni, că avem valoare!
De aceea Guvernul României continuă să investească în terenuri de fotbal, ba mai mult, creează prin Lege (!?) facilități primarilor de localități de pretutindeni din țară , ce sprijină echipe de fotbal , majoritatea …” de curtea școlii ”! Așa se face că sute de echipe ce practică acest sport sunt finanțate în România, din bani publici , pentru a evolua în campionate cel puțin ciudate: ”Onoare”, ”județeană” etc…
În ciuda rezultatelor dezastruoase obținute, de peste două decenii , de către echipele românești de fotbal, în diferite competiții interne și internaționale, autoritățile continuă să pompeze bani în fotbal. Și asta în timp ce multe alte sporturi (handbal feminin, gimnastică, scrimă, baschet, tenis de câmp etc), ce obțin rezultate notabile, sunt în continuare ignorate .
Probabil că românii sunt urmăriți de un blestem. Acela că aleg greșit lucrurile în care ar trebui să investească : fie că este vorba despre un joc sportiv, partid, sau politicieni.
Luni seară Muntenegru, o țară cu numai 10 echipe în Liga de fotbal națională, ne-a mai demonstrat o dată că ar trebui să ne reorientăm pasiunile, devenind fanii altor sporturi la fel de spectaculoase ca fotbalul, dar cu rezultate mult mai bune.
Deocamdată fotbalul românesc rămâne un mediu de afaceri în care încă se mai spală bani, o piață ieftină de vândut jucători înainte de a deveni consacrați, din lăcomia finanțatorilor sau a cluburilor de a obține profituri imediate.
Altfel spus, de asta n-are ursul coadă în fotbalul românesc! Cel mai bun exemplu în acest sens este cel al FCSB, fosta Steaua, al cărui lot diferă substanțial de la o lună la alta, tocmai din cauza negoțului masiv și permanent de jucători. În acest context un antrenor nu va reuși niciodată să creeze o echipă omogenă, capabilă de a obține rezultate de valoare , iar jucătorii nu vor reuși la rândul lor să ajungă să se înțeleagă, atâta timp cât sunt transferați înainte de a se cunoaște între ei.
Eșecul de luni seară de la Podgorica , în Muntenegru, este de fapt eșecul fotbalului românesc în integralitatea lui, ce ne arată care este nivelul fotbalului nostru, la acest moment. Din păcate pentru salvarea atributelor acestui sport nu putem născoci o Piață a Victoriei…
(Florian TINCU)