Ajutoarele sociale acordate de stat îi lasă pe angajatorii din judeţ şi din ţară, fără forţă manuală de muncă. Zilierii se găsesc din ce în ce mai greu, încurajaţi fiind de banii acordaţi ”pe degeaba” de primării,  în timp ce legislaţia dură privind înregistrarea muncitorilor cu ziua este foarte greoaie!

Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, are o propunere interesantă privind munca zilierilor şi plata ajutorului social. ”Noi trebuie să luăm modelul Ungariei. Acolo, eu firmă privată, merg şi cumpăr nişte buline pe care le aplic pe un carnet de zilier şi trebuie să vedem cum facem cu ajutoarele sociale. Dacă mâine vine cineva la muncă şi îl trec în registrul zilierului a doua zi el este tăiat de la ajutorul social. Oricum, acest mecanism aşa cum este el reglementat de Legea 416 este unul care încurajează nemunca în mediul rural şi ar trebui foarte clar să se afişeze o listă la primărie cu oamenii disponibili  în ziua respectivă pentru că legea zilierilor, astăzi, este una foarte greoaie. Dacă nu vor să vină şi refuză ei personal ar trebui să le fie tăiat ajutorul social. Noi în România ar trebui să încurajăm munca!”,  a declarat Emil Dumitru în cadrul emisiunii ”Viaţa Satului” de la TVR .

Un administrator din Roata de Jos, hotărât să descurajeze lenea

Unul dintre angajatorii judeţului Giurgiu, care a militat pentru descurajarea nemuncii, oferind totodată zeci şi zeci de locuri de muncă, este Stelian Stemate, administrator al firmei ”ANS-V” Roata de jos. După cum ne declara acesta, în fiecare lună el primeşte numeroase solicitări de a elibera ”negaţii”  unor persoane ce doresc să îşi prelungească în acest fel perioada de încasare a indemnizaţiilor de şomaj din partea AJOFM. Nu am dat şi nici nu o să semnez aşa ceva. Eu nu încurajez lenea. Şi ca mine sunt şi  mulţi alţi angajatori ai zonei. Iată de ce la Roata am ajuns ca la momentul acesta să nu mai avem decât vreo doi asistaţi social, la o populaţie de peste 9000 de cetăţeni. În cazul celor ce dovedesc că sunt  bolnavi, lucrurile însă  se schimbă. Dar din aceştia sunt foarte puţini – ne spunea Stelian Stemate. Acesta mai menţiona faptul că din ce în ce mai puţini tineri se arată interesaţi de a avea un loc de muncă, preferând să stea acasă şi să trăiască din ceea ce câştigă părinţii, deşi unii dintre ei depăşesc vârsta de 25-26 de ani. Mai de grabă, interesate  sunt tot persoanele cu o anume experienţă de viaţă, unii dintre ei trecuţi de 50 de ani.

E clar că a venit timpul să schimbăm o anume atitudine, o mentalitate care pune tot mai puternic stăpânire pe o parte a celor din noua generaţie – ne mai spunea Stelian Stemate. 

(Jurnal)