Specialiștii susțin că această mult invocată Lege a consumatorului vulnerabil este o mare păcăleală. Ei mai spun că legea a existat și până acum  sub forma Ordonanței 79 ,  noutatea constând în faptul că în noua lege au mai fost introduși consumatorii de energie electrică.

Eficiența Legii este însă nesemnificativă, mai spun aceștia, cât timp ajutorul acordat se limitează la câteva zeci de lei scăzute din facturile de energie, la finalul fiecărei luni.

În ceea ce privește energia termică, pentru a putea beneficia de achitarea facturii unei persoane singure, trebuie ca aceasta să aibă un venit de  până în 800 de lei. Specialiștii se întreabă însă: Oare câți dintre români mai au astăzi un astfel de venit? Poate doar cei din mediul rural.

Valoarea suplimentului acordat pentru energie electrică,  familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse, inclusiv în perioada sezonului rece, este de 70 lei pe lună

Familiile şi persoanele singure beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:

a) 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică; b) 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;

c) 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;

d) 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri. În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună”, au stabilit deputaţii.

Această Lege  urmează să fie aplicată începând  cu 1 noiembrie 2021.

 (Jurnal)