Prețul la electricitate a crescut la 750 lei/kw oră, fără TVA, de la 366 lei/kw oră… În această situație subvențiile ce ar urma să fie alocate de către Primăria Giurgiu populației ar ajunge, după cum au calculat finanțiștii la o valoare de circa 15 milioane de lei! O valoare fabulos de mare pentru administrația locală care și așa respiră destul de  greu, încorsetată de probleme financiare.

La această oră Uzina Termoelectrică Giurgiu, cea care asigură încălzirea populației, în sistem centralizat,  încearcă, după cum ne spunea directorul acesteia, ing. Sorin Cepraga, să găsească o soluție, adică cel mai bun preț la gaz pe bursă.

Noi suntem pregătiți, avem instalațiile pregătite – spunea directorul Termoelectrica. Trebuie precizat că până acum am avut contractul vechi…În continuare nu știu însă ce se va întâmpla… Soluția aparține, de acum Guvernului și factorilor decizionali de la cel mai înalt nivel…

Deocamdată, la nivel național, se discută despre o eventuală plafonare a prețului la gaz și electricitate, care însă nu va rezolva problema distribuției de agent termic în sistem centralizat către populație în această iarnă, la Giurgiu, fiind cu siguranță nevoie, ca și până acum, de subvenționare.

Trebuie luat în seamă faptul că deja de câteva zile nopțile au devenit extrem de reci, iar prognozele meteo arată o răcire bruscă a vremii cu temperaturi cu 10 grade sub valoarea celor din aceste zile.

În consecință Municipiul Giurgiu ca și multe din orașele țării ce se încălzesc într-un procent mare prin sistemul de încălzire centrală, așteaptă acum o decizie majoră, la nivel național, care în actualul context de creștere a prețului la gaz și energie electrică, va majora oricum facturile în această iarnă.

Același lucru se va întâmpla, ne spunea Sorin Cepraga și cu persoanele ce dețin centrale pe gaz.

De precizat că Spania a plafonat deja prețul la gaz, alături de alte măsuri fiscale precum scăderea TVA-ului și multe altele.

Anul trecut subvenția la energie termică în Municipiul Giurgiu a fost de 366 de lei/Mw,  adică în jur de 5 milioane de lei, suportabil spun specialiștii, chiar și pentru agenții economici. Populației i s-a facturat la valoarea de 179 lei/Mw, facturile fiind cuprinse între 250 și 400 de lei, ceea ce în actualul context așa ceva nu mai este posibil – ne preciza directorul Termoelectrica, Sorin Cepraga.

Fără o subvenție, la aceleași cantități de anul trecut,  în această iarnă facturile vor sări probabil de 1000 de lei! Ne întrebăm de pe acum: Cine oare ar putea să plătească atâta?

Gazul pentru instituțiile centralizate a crescut de peste 3 ori și jumătate în doar 3 luni! În mod logic și subvențiile ar trebui acum să crească. Trebuie precizat că la cest moment România are prețul gazului la același nivel cu cel al Germaniei, deși nu există grad de comparație între salariile noastre și cele ale germanilor.

La energia electrică suntem pe primul loc în Europa, în privința costului ridicat, cu 170 de euro/Mw!

Verificând la rândul nostru, oscilațiile de preț la nivel european la gaz, observam că prețurile pe bursa de la Viena cresc de la o zi la alta, chiar și cu 10%!

În concluzie, deși în Capitală în prezent au început probele la instalațiile de producere și transport a agentului termic, în sistem centralizat, la Giurgiu lucrurile sunt deocamdată neclare. Acest lucru ar putea conduce la întârzierea furnizării căldurii în apartamente la data stabilită, an de an, pentru această perioadă, sau (Doamne ferește!), la o iarnă „ceaușistă”, fără căldură în apartamente!

(Jurnal)