La numai 17 ani, David Popovici a câștigat luni seară medalia de aur la Campionatele Mondiale de Natație în proba de 200 metri liber, stabilind totodată un nou record mondial pentru juniori.

 Tânărul înotător român  a făcut o cursă extraordinară, preluând conducerea imediat după a doua întoarcere de bazin.

El a câștigat cursa cu timpul 1:43.21, fiind urmat de sud-coreeanul Sunwoo Hwang și britanicul Tom Dean, marele favorit al cursei. Este prima medalie majoră la un campionat de seniori pentru David Popovici.

”Am concurat gândindu-mă că toți cei care mă apreciază și mă iubesc urmăresc această cursă”, a declarat Popovici imediat după finalul cursei, despre care spunea că l-a epuizat .

David Popovici este primul medaliat şi cel dintâi campion mondial de seniori al României, într-o probă masculină, şi al treilea sportiv care cucereşte medalia de aur pentru ţara noastră, după Tamara Costache (aur la 50 m liber, la Madrid 1986) şi Diana Mocanu (aur la 200 m spate, la Fukuoka 2001).

Mai mult de atât, sportivul român continuă prestația excelentă la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta.  Conform Gsp.ro, el a câștigat  marți dimineață, sub privirile părinților săi aflați în tribună, seria a 10-a la proba 100 m liber, calificându-se  în semifinale.

 „Ne vedem diseară în semifinalele probei de 100m liber, de la ora 19:26”, a transmis Popovici pe Facebook. Modest ca de obicei, David a spus , pe un post tv, că nu vrea ca acest succes să i se urce la cap…

Iată o disciplină, natația, în care Federația de Sport ar putea să investească mai mulți bani, ținând cont de performanțele obținute de tineri precum David Popovici.

Un alt sport care ne-a adus multă satisfacție în ultima vreme este tenisul de câmp, feminin, unde alături de Simona Halep au început să apară, de la un an la altul,  pe tabloul favoritelor, la diverse turnee internaționale, tinere talentate, cu potențial.

În consecință până când fotbalul românesc ( atât la nivelul echipelor de club cât și la nivelul naționalei  de seniori),  va reuși să se repoziționeze în marile competiții, am putea investi în acești tineri care ne aduc satisfacții de excepție. Spunem asta pentru că din păcate în timp ce pentru fotbal se alocă sume uriașe, rezultatele obținute fiind de-a dfreptul jenante, în alte sporturi campionii investesc din buzunarul părinților, exemple fiind atât Simona Halep cât și proaspătul campion mondial la natație, David Popovici.  Suntem obligați să o facem, este o datorie de onoare

Parcă anticipând aceste performanțe,  în 2021,  la doar 10 kilometri de Baia Mare, în localitatea Cicârlău a fost construită  cea mai mare piscină naturală din Europa de Est și a 7-a cea mai mare piscină amenajată din lume  ( conform Wikipedia) cu o suprafață de 18.000 metri pătrați, surclasând piscina naturală din Bern, Elveția. Un mediu adecvat pentru pregătirea înotătorilor ce doresc să obțină, ca și tânărul David Popovici, rezultate de excepție.

(Jurnal)