Vă prezentăm în rândurile de mai jos o adresă primită la redacție din partea unui locatar din Municipiul Giurgiu  care dorește să semnaleze o serie de probleme apărute în Asociația sa de proprietari :

”Domnule Director, mă numesc Cojocaru Mihai și locuiesc pe strada Puișor Bl 506, ScB, Ap 21.

Sunt membru al Asociatiei de Proprietari Bloc 506. Aceasta Asociație de Proprietari este atipică. Spun asta deoarece de la bun început, adică din anul 2006 nu a funcționat după prevederile Legii asociațiilor de proprietari, adică a funcționat dupa principiul: MERGE ȘI AȘA.

Dacă primul președinte de Asociatie a stiut sa țina frăiele în mână, comitetul de asociație a fost ”lasă-mă să te las”.

 În 16 ani de existență nu s-au făcut decât 3 sau 4 lucrări care să țină de buna funcționare a Asociației. Montarea unei țevi care făcea legătura între instalația de evacuare a apelor reziduale și a dejecțiilor, și a canalizării orașului. Înlocuirea a 25 de metri de țeavă de PVC cu diametrul de 120 mm care reprezenta instalația de canalizare din subsolul blocului și decolmatarea subsolului, operațiune efectuată prin grija D-lui Stănișteanu.

 Dejecțiile de le subsol nu au venit din senin, ci prin acțiunea unei persoane, care a îndepărtat capacele de la gurile de vizitare  a instalației din subsol.  În legatură cu igienizarea și curățenia de pe casa scării totul este un vis, mai bine zis un coșmar. În 34 de ani de existență s-a aplicat un ”pospai” de var și cam atât.

În anul 2013, prin implicarea D-lui Cruceru Daniel , s-a realizat instalația de gaze pe scară, lucru care ne-a eliberat de povara numită Incălzire Centralizată. În 2017 am mai făcut un pas înainte prin realizarea instalației de apă pe orizontală. Această instalație a fost determinată de două inundații diluviene pe tronsonul cu patru camere a scării, care au avut loc înt-o singură săptămână.

Pe 7 noiembrie 2017 ( atenție la dată), s-a făcut o cârpeală, în două capitole, a acoperișului. Prețul acestei cârpeli a fost ca la licitație: Administratorul spunea că ne va costa 650 lei, presedintele de Asociație, de la acea vreme, D-l Popazu Radu, mai scade din preț și spune 600lei. În fine, vine firma executantă și spune prețul correct: 4.400 lei! Este o vorbă românească care zice: ”dacă nu curge pică!”

 Mai este o lucrare cu cântec: instalarea senzorului de gaze pentru protecția scării. În iunie 2019 se montează electrovalva aferentă instalației și cam atât. Senzorul s-a montat la un an distanță, după discuții aprinse cu firma executantă numită ”Expert Gaz Construct”, situată pe strada 1 Decembrie – 1918.

 Cu chiu cu vai se îndură să monteze senzorul la etajul patru. Administratorul nostru spune că a verificat lucrarea în anul 2019 și că a văzut o cutie cu un led care licărea. Acea cutie minunată era ruterul unei persoane de la etajul patru, Prin septembrie sau noiembrie 2020 am intrat în posesia certficatului de garanție a instalației. certificat care se află la mine.

Pe 7 noiembrie 2017 ( atenție la dată) s-a dat în folosință instalația de apă pe orizontală și cu acestea, activitatea administratorului nostru, Amuza Marian, a luat sfârșit. În grija noastră, a tuturor proprietarilor, intră întreținerea, repararea și igienizarea părților comune.

Obligația de a controla aceste probleme revine administratorului, care mai apoi să le aducă la cunoștința Președintelui de Asociație. Acesta din urmă, după consultarea cu proprietarii, va dispune rezolvarea problemelor. Administratorul nu are însă timp de așa ceva, el fiind preocupat de a număra de câte ori se stinge sau se aprinde becul de la senzorul de pe scară. Nu veți întâlni o scară mai mizeră decât a noastră, cu toate că vorba unei doamne ”sus puse”, spune ca suntem o scara unde predomină titrații. Femeia care se ocupă de curățenie, trece cu un PET care are capacul găurit, stropește, și apoi întinde praful cu mătura. Aceasta este toată curățenia de pe scară.

În legătură cu alegerile există în Lege un articol, cu numărul 56 care trebuie respectat cu sfințenie

ART. 56

(1) Președintele asociației de proprietari este candidatul, membru al asociației de proprietari, ales prin voința sa și a jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți în cadrul adunării generale.

Un alt articol din Legea 196/2018 prevede:

Procesul-verbal al şedinţei, care descrie evenimentele în desfăşurare, hotărârile adoptate şi rezultatele voturilor, va fi redactat de un membru al asociaţiei numit secretar al adunării generale prin votul majorităţii celor prezenţi, în Registrul unic de procese verbale.

 Domnule Cruceru, procesul verbal se întocmește în timpul sedinței și nu în bucătărie, chiar dacă dumneavoastră sunteți mai vocal. De asemeni se consideră participanți la ședință numai persoanele prezente, care iau notă de cele discutate, nu și cele care în timpul ședinței sunt la cumparături pe la KAUFLAND.

Art 43

(3) Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună.

(4) Contractul prevăzut la alin. (3) se încheie pe o perioadă de maximum 12 luni și poate fireînnoit numai cu acordul ambelor părți și cu respectarea prevederilor prezentei legi.

(5) Veniturile obținute din atribuirea părților comune în folosință exclusivă respectă prevederile art. 70 din prezenta lege.

Deci faceti d-voastra o cerere către toți proprietarii, obtineți aprobarea tuturor, dar a tuturor și apoi un an de zile folosiți uscatoria. Până atunci vă recomand să va luați mobilierul, murăturile și legumele din uscătorie și să o redați folosinței proprietarilor.

Art. 28

2) În vederea bunei informări a proprietarilor, asociația de proprietari amplasează la loc vizibil un avizier la care sunt afișate documente, în conformitate cu prevederile prezentei legi.

 Deci avizierul amplasat de mine este legal. Dacă v-a deranjat actiunea mea, ar fi trebuit să-l amplasați d-voastră, din timpuri străvechi. Dacă aveți văzul bun, veti observa că difuzorii de corespondență (n.red. – poștașii )  utilizează cutia poștală.

 Trebuie să știți ca nu aveți dreptul de a interzice cuiva sa candideze la orice functie din cadrul Asociatiei. Tot legea 196/2018 prevede asta, si în acelasi timp sa stiți ca fiecare proprietar are dreptul la un vot si la o singura propunere,

Am selectat aceste articole din legea 196/2018, deoarece Dl. Cruceru Daniel se crede proprietarul suprem de pe aceasta scară, si aplică legea dupa bunul lui plac, spunând ca uscatoria este a celor de la parter. si trecând-o în proprietatea celor două familii care locuiesc la acel nivel. Cele două familii nu înțeleg însă ca într-o Asociație nu există privilegii pentru nimeni.

Am avut un număr de 5 presedinti de asociatie din 2006 si pana in 30 martie 2022.

In afară de primul presedinte., care a fost d-na Mihaela Zavici, nimeni nu a făcut nimic pentru această Asociatie. În perioada 15 mai 2020-23 August 2021 adica 465 zile nu am avut presedinte de Asociatie.

Am adus la cunostinta serviciului abilitat din PRIMARIE și nu s-a luat nici o masură, cât despre comitetul de Asociatie nicio miscare. Înainte de toate, mă întreb care este menirea acestui serviciu din PRIMARIE? Ce ne poate spune dl. Primar despre activitatea acestui serviciu? Oare este decorativ, bun de încasat salarii?

Cele 465 de zile fara presedinte ne-au adus prejudicii. Poate ne urneam si noi si ne apucam de ceva treabă. Din 30 Martie 2022 și pana în zilele noastre amărâte, iar nu avem presedinte. DE CE? Pentru că așa a hotarât D-l Cruceru Daniel. Acest personaj se crede proprietarul suprem, stând inert în functia de membru al comitetului de Asociatie din 2006 si pâna în prezent si cred ca tinde spre eternitate.

Omule! esti o povară pentru realizarea a ceva pe această scară. Singura lui grijă nu este ASOCIATIA, ci ADMINISTRATORUL!

Nu am nimic cu acest personaj, dar inactivitatea lui ne costă. Din 2017 ne zbatem să reparăm acoperișul. Am adus oferte, le-am dezbătut, le-am afișat, s-au rupt și tot fără acoperiș funcțional suntem. Din 2017 si până acum au tot crescut prețurile la materiale. Teama îmi este să nu se fi dublat. Când vom repara acoperișul? Când va ajunge să coste cât un apartament!?

Dragi vecini, proprietari sau cum vreți să vă zic, nu este departe timpul de a plăti cât nu ne închipuim pentru acoperiș. Nu cred, că este cineva pe care-l dau banii afară din casă.

Părțile comune trebuiesc întreținute, adică să se efectueze repararea găurilor din pereți care dăinuiesc din 2013 si 2017.

Trotuarul aferent blocului tot de noi trebuie intreținut, dar v-ați opus să semnati tabelul către primărie pentru că mă ocupam eu de aceasta problemă.

În anul 2020 i-am propus administratorului să meargă la primărie cu toate hârtiuțele privitoarea la această acțiune, dar a refuzat. Orgoliile si ura sunt dăunatoare si costă. Despre acest trotuar este o pveste intreaga. În vara anului 2017, pe când se asfaltau străzile din cartier, am făcut o solicitare către D-l Primar Nicolae Barbu, prin care solicitam și repararea acestui trotuar. Solicitarea mea s-a aprobat, urmând ca jumătate plus unul dintre proprietarii de pe scară să semneze că sunt de acord cu lucrarea. Am semnat doar patru proprietari. Restul refuzând să semneze. Noi nici de pomană nu primim, pentru că nu ne lasă ura și orgoliile. De nu știu câti ani vorbim desprea renovarea scării: Vorbe-n vânt.

 Să nu mai vorbim despre spațiul verde care înconjoară partea cu 4 camere a scării. Nimeni nu s-a interesat de acesta din 2006 încoace. Dacă există copaci pe aceasta parte, în mare parte mi datoreaza mie. În anul 1994 am adus de la Parcul Alei în jur de 30 de puieți de tei pe care i-am împărțit atât la scara A a blocului cât și la casele dimprejur.

Am plantat toți acei tei, de era o frumusețe pe stradă. Unii au fost rupți de binevoitori, alții au dispărut o dată cu modernizarea străzii. Au mai ramas trei tei, care au vârsta de 28 de ani. Am adus împreună cu d-l Petcu Mircea, fost proprietar pe această scară, gard viu si trandafiri cu duiumul. Gardul viu mai există, trandafirii s-au ofilit și au murit sau au ajuns pe la nu știu care case. Am mai adus niște oțetari roșii care încântă ochii din primavară până în iarnă. Nu spun asta pentru a ieși in evidență, ci pentru a arăta cata nepăsare există în acest bloc. Sunt multe de relatat, dar până și spațiul pentru inserarea acestui articol este limitat.

Vă multumesc pentru ințelegere, și poate prin acest articol cineva va înțelege că nu mergem în direcția corectă.

Întreaga responsabilitate pentru cele relatate îmi revine mie și numai mie.”

Cojocaru Mihai