Aproape 11,5 miliarde de lei vechi are de încasat Primăria Comunei Găujani de la o societate agricolă deținută de cetățeni arabi, societate care, din 2014, se află în insolvență. Din păcate, ne spunea primarul comunei, Dumitru Marcu, nu sunt speranțe ca aceste datorii să fie prea curând recuperate.

„Firma aceasta s-a trecut în insolvență din anul 2014, și de atunci tot s-au schimbat administratorii judiciari. Anul și administratorul, și așa ne chinuim de atunci. La momentul trecerii în insolvență, societatea, care a concesionat, de la Administrația Domeniilor Statului, câteva sute de hectare de teren, pe 49 de ani, contra unei redevențe de tot râsul (cam trei până la șase sute de kilograme de cereale, ceea ce este un mizilic față de tonele care se produc, chiar și fără irigații), avea o datorie din impozitul pe terenuri și clădiri neachitat de 7,5 miliarde de lei vechi. Acestei sume i     s-au mai adăugat alte 4 miliarde, impozit tot pe clădiri și terenuri, neachitat. Nici măcar să văd puțină bunăvoință din partea lor, să achite câte puțin…Oare la ei în țară tot așa se procedează? „Uită” să achite impozitele??? În schimb, vin cu tupeu să ceară adeverințele necesare la APIA, pentru subvenția pe suprafață. Am încercat, anul trecut, să îi forțez puțin, să nu le dau această adeverință, dar au venit cu avocați, cu amenințări că îmi vor face dosar penal pentru abuz în serviciu, și, sincer, am cedat. Când au văzut că nu sunt ușor de manipulat, au achitat, cu chiu cu vai, 15.000 de lei. Dar suma aceasta este o picătură într-un ocean…Dar anul acesta, nu mai sunt dispus la concesii. Cu orice risc!”, spunea primarul Marcu.

Făcând un exercițiu de imaginație, primarul comunei Găujani ne-a menționat câteva lucrări pe care le-ar fi putut face cu suma datorată de societatea în cauză:

„Am fi putut termina asfaltarea…Am fi putut rezolva problema iluminatului public…Ar fi multe pe care le-am putea face cu cele 11 miliarde de lei vechi ce ne sunt datorați de societatea agricolă!”

Tot un exercițiu de imaginație a fost și bugetul pe care ar trebui să îl primească, dacă s-ar respecta algoritmul stabilit de Ministerul Finanțelor (circa 150 de lei/locuitor).

„Dacă s-ar respecta, ar trebui să primim, anual, circa 36 de miliarde anual. O sumă mai mult decât suficientă să transformăm localitatea astfel încât să fie de nerecunoscut…”, spunea primarul Dumitru Marcu.

Revenind la lucrurile concrete, la problemele de zi cu zi, primarul comunei Găujani ne preciza că nu se poate hazarda la proiecte și planuri prea mari, atâta timp cât nu se știe exact de ce sume va dispune. Cu toate acestea, are în vedere să renoveze școala din Găujani și, eventual, să mai asfalteze câteva ulițe.

„Avem și un Studiu de Fezabilitate realizat în anul 2018, pentru alimentarea cu apă în comună, urmează obținerea de avize și apoi să vedem către ce soluție de finanțare ne îndreptăm pentru realizarea proiectului”, a mai ținut să precizeze, în finalul discuției, primarul comunei Găujani, Dumitru Marcu.

(Jurnal)