La Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți, locuri de muncă, DA, interes…BA!

0
338

Astăzi, 19 octombrie 2018 s-a desfășurat Bursa Locurilor de Muncă Vacante pentru Absolvenți. Această acțiune este o masură activă care presupune confruntarea directă a cererii cu oferta de forță de muncă.

Bursa s-a desfășurat, începând cu ora 9.00, simultan în municipiul Giurgiu, la Restaurantul DANA V, precum și la sediul Bibliotecii din orașul Bolintin Vale. Pentru acest eveniment, au fost contactați un număr de 164 de agenți economici, din care doar 20% (33 de firme) au participat, oferind 456 de locuri de muncă vacante.

Principalele domenii de activitate în care au fost oferite locuri de muncă vacante au fost construcții, industria confecțiilor, industria alimentară, servicii, comerț, asigurări, construcții nave, producția altor metale neferoase.

La această bursă au participat 214 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Dintre aceștia, 93 de persoane (30 de absolvenți și 60 de persoane din alte categorii) au fost preselectate în vederea susținerii de probe de lucru sau interviuri la sediile firmelor.

Și instituțiile aflate în subordinea Ministerului de Interne (Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vlașca” al județului Giurgiu, Centrul Militar al Județului Giurgiu, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu) au fost prezente la această bursă, promovând, în rândul celor care își caută un loc de muncă, oferta privind înscrierea la școlile de ofițeri sau de subofițeri

O prezență oarecum inedită au fost cei cinci deținuți în regim deschis de la Penitenciarul Giurgiu, cărora le-au fost oferite, conform informațiilor furnizate de AJOFM Giurgiu, detalii privind oportunitatea de a se înscrie în evidențele agenției la data punerii lor în libertate, discutându-se, chiar, și cu agentții economici prezenți despre posibilitatea unei viitoare angajări.

De asemenea, un număr de 12 persoane cu drept de muncă, aflate în present în Centrul Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil din Giurgiu au purtat discuții cu doi angajatori, medierea dintre aceștia fiind asigurată de ONG.

Ca și până acum, la celelalte burse de acest gen, cu toate că numărul locurilor de muncă vacante, oferite persoanelor aflate în căutare de joburi, au fost numeroase și diversificate, interesul manifestat de șomeri (fie ei tineri sau mai în vârstă) a fost unul foarte scăzut.

Concluzia reprezentanților AJOFM Giurgiu este, pe cât de realist, pe atât de dureroasă: interesul este scăzut, chiar foarte scăzut în special din partea celor prezenți, în a face demersuri la angajatori pentru a se integra pe piața muncii.

(A.Lanconi)