Cum te-ai simți atunci când ai afla că cel care îți acordă primul ajutor este o asistentă medicală fără Bacalaureat? Iată de la ce am plecat atunci când am abordat acest subiect al competenței celor pe mâna cui ne lăsăm atunci când ajungem cu sănătatea  într-o stare critică.

Un cartof fierbinte atât pentru Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila cât și pentru mare parte din medicii este acela dacă asistentele medicale pot fi angajate fără a avea Bacalaureatul luat.

Ei spun că persoanele pe mâna cărora ne dăm viața de multe ori, nu pot lua niște decizii majore atâta timp cât nu și-au finalizat  studiile liceale.

Din păcate școlile care pregătesc profesional astfel de cadre, ne referim la școlile postlicealele sanitare, emit în continuare diplome de calificare în domeniu.

Mai mult de atât, Legea pentru modificarea art. 44 alin. (9) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, emisă de Parlamentul României prevede, la alin.9, partea I, cităm:

 Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin. (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Prin exceptie, au dreptul să se înscrie la școlile sanitare postliceale doar absolvenții de liceu care dețin diploma de bacalaureat.”

Întrebarea legitimă care se pune ar fi: Cum poți absolvi o institutie de învățământ superior, din moment ce liceul nu l-ai absolvit? Păi atunci de ce îi mai spune școală ”postliceală” ( adică după liceu) cât timp această profesie  poți să o exerciți și fără diploma de Bacalaureat?  Căci, în mod normal, fără promovarea Bac-ului, nu ai studiile liceale încheiate.

Zilele trecute l-am contactat, pentru a doua oară, pe dr. Stan Iuliu, unul dintre profesorii școlii sanitare FEG din Municipiul Giurgiu, căruia i-am adresat aceeași întrebare:  Dacă nu ai fost capabil să promovezi un examen național, cu un grad de dificultate medie, la BAC, poți să tratezi însă un pacient?

Disputa este în curs – ne-a spus dr. Stan, referindu-se la părerile celor două părți,  Parlamentul României și cadrele medicale.

Se pare însă că până la urmă va câștiga partida care susține că  este neapărat nevoie de Bacalaureat. Nu poți să te lași pe mâna unuia care nu a promovat nici măcar examenul de maturitate, ca să nu mai punem la socoteală suspiciunile bolnavului atunci când află că cel din fața lui nu are nici măcar BAC-ul luat.

Dacă ești atât de îndărătnic să nu treci de un anumit prag înseamnă că asta este concepția ta despre viață și e firesc atunci să nu fi admis de medici, pe principiul ”lasă că se poate merge și așa!” Este până la urmă vorba despre sănătatea unui om – ne-a mai precizat dr. Stan Iuliu.

Este, până la urmă – cum sublinia cineva într-un comentariu – o problemă de securitate națională! Pentru că a lăsa sistemul medical pe mâna unor persoane neabilitate poate însemna moarte… în masă!

Culmea, ajungem să constatăm că femeii de serviciu i se cere deseori, la angajare, diploma de absolvire a bacalaureatului , dar nu și asistentei care urmează a-ți face o injecție sau a steriliza instrumentarul medicilor înainte ca aceștia  să  intre în sala de operație.

”Ștți cât de anevoioasă este o astfel de procedură și ce poate însemna să fierbi bisturiul într-o cratiță, pe o plită, într-o anexă, după un pacient infectat cu HIV și să duci bisturiul în sala de nașteri, tocmai bun de făcut o cezariană?” – scria cineva, sesizând oroarea ce s-ar putea comite printr-o astfel de decizie.

Este adevărat că oricine poate face o injecție, dar puțini au știința de a găsi o linie venoasă contracronometru, sau pregăti o seringă, corespunzător.

Cineva spunea că a fi asistent medical înseamnă, înainte de toate responsabilitate, înseamnă aptitudini, înseamnă cunoștințe medicale, îndoindu-se profund de capacitatea unei persoane care nu a putut să obțină nici măcar nota 6 la Bacalaureat,   de a asimila cunoștințe medicale chiar si doar cele de bază.

BAC-ul este un concurs în care de bază este examenul de  limba maternă,  limbă în care trebuie să te înțelegi cu bolnavul, să îi explici ce trebuie să facă în următoarele ore, cum trebuie să ia tratamentul prescris de medic.

Constatăm  că medicii nu mai vor să lucreze cu persoane iresponsabile, fără minime cunoștințe generale.

Trebuie să înțelegem că această profesiune, de asistent medical, care este o profesiune liberală în UE, la fel ca aceea de medic, presupune competențe profesionale solide și dacă am făcut acest pas spre asistentții medicali cu studii superioare, pentru că exista facultăți de asisteți medicali la toate universitățile de medicină și farmacie din România, trebuie să înțelegem că și învățământul postliceal trebuie să ajungă într-o situație în care admiterea la aceste școli să presupună promovarea examenului de bacalaureat„, a declarat Alexandru Rafila.

   Spitalele au dreptul să îsi selecteze personalul și, dacă unui portar sau unui instalator îi ceri să aibă bacalaureatul, la asistenții medicali pare putin paradoxal să nu impui această cerință, diploma de bacalaureat”, explica președintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania – filiala Bucuresti, Carmen Mazilu.

Din păcate dacă în spitale pare că cerința de a avea Bacalaureat atunci când te angajezi ca asistentă, este respectată, în ceea ce privește sistemul privat de sănătate, se cam face abstracție de acest lucru, pretextându-se deseori că nu prea găsesc persoane specializate pentru așa ceva.

Școlile de stat, cu autofinanțar, de asistenți, au fost înființate încă din anii ‘90 – ne spunea Mirela Gheorghe, secretară în cadrul Școlii Sanitare de stat din Municipiul Giurgiu.

Întrebată câți dintre cei ce se înscriu pentru cursuri, au Bac, Mirela Gheorghe ne-a răspuns: Anul trecut peste 40% dintre cei ce s-au înscris la această Școală nu aveau bacalaureatul. În continuare înscriem tineri care au terminat 12 sau 13 clase (cei ce au urmat la seral), fără diplomă de Bacalaureat. Astă toamnă am avut 60 de înscriși în anul întâi… Onestă, secretara școlii ne-a mărturisit însă că la rândul ei ar prefera ca cei la care apelează atunci când are o problemă de sănătate să aibă Bac-ul luat.

După multe insistențe am reușit să o contactăm și pe  Danciu Constanța, cea care conduce Școala Posliceală (private),  FEG Giurgiu, care la întrebarea dacă este normal ca cel ce urmează cei trei ani de specializare ca asistent medical, să aibă sau nu Diplomă de bacalaureat, ne-a răspuns:

Eu știu că Legea nr. 1 din 2011 a impus lucrul acesta. Răspunsul meu la întrebarea dvs, este și Da și Nu. În primul rând sunt de acord întrucât elevii care au absolvit matematică-informatică  dau bacalaureat la matematică, la  limba română și istorie. Aceste 3 materii de cultură generală nu au de-a face cu domeniul pregătirii profesionale a asistenților medicali care au nevoie de alte cunoștințe aprofundate. Și atunci un elev care pică matematica la Bac nu ar mai avea nicio variantă de a merge mai departe, nu-i așa?

Școlile posliceale cu profil sanitar nu au nevoie de Bacalaureat. Bacalaureatul este necesar pentru a trece din sistemul preuniversitar în cel universitar. Școlile postliceale sunt de fapt nivelul 5 al sistemului preuniversitar. Liceul se împarte la rândul său în două  nivele : nivelul 3, care înseamnă până în clasa  a X-a iar în cazul școlilor profesionale până în clasa a XI-a, nivelul 4 ce cuprinde clasa a XI-a și a XII-a și în sfârșit nivelul 5, care cuprinde școala postliceală.

Constanța Danciu ne-a explicat totodată faptul că încă din anul I de studiu, în Școala postliceală sanitară FEG  se produce o selecție riguroasă a cursanților.

…Selecție care continuă pe toată perioada celor 3 ani de studiu. Cei care nu fac față, nu termină și astfel are loc o diminuare cam la jumătate din efectivul Școlii noastre, căci este o profesie grea și e nevoie și de o tărie de caracter să poți acționa în momente ce presupun îngrijirea vieții omului. Mergând în Spital, în practică, cursanții își dau seama de obicei dacă pot sau nu să exercite  o astfel de profesie. Sunt și din aceia care deși au terminat Școala, nu profesează și nici nu vor profesa vreodată. Pentru ei această Școală fiind doar  o pregătire a lor ca oameni, conștienți însă că nu li se potrivește… Să știți că suntem foarte atenți cu cei ce se formează aici. Doar cei care vor cu adevărat să facă această profesie își vor finaliza studiile. Sunt supravegheați și sunt formați cu foarte mare atenție privind modul cum fac injecțiile, cum aplică pansamentele, cum se ocupă de îngrijirea bolnavilor. Asta la cursurile de laborator,  după care merg în spital unde sunt puși la treabă, la greu, căci au nevoie de multă practică

Și ca să finalizez  subliniez faptul că eu sunt în sistem de peste 30 de ani…După mine Bacalaureatul  a scăzut foarte mult ștacheta. Nu sunt  toți copiii cu dominantă cerebrală reală, mai sunt și cu umanistă și poate au nimerit la mate-info că așa au vrut părinții, dar  ei de fapt au alte înclinații. E mult de discutat…, ne-a mai  precizat reprezentanta Școlii private Postliceale FEG Giurgiu.

Concluzia este că accesul în această pofesie incubă extrem de mari responsabilități câtă vreme miza este sănătatea și chiar viața pacientului. După cum ați dedus din rândurile de mai sus necesitatea promovării examenului de maturitate pentru cei ce optează pentru profesia de asistent sanitar continuă să genereze păreri pro și contra în rândul celor aflați în sistem, fiind mai degrabă o bornă de siguranță pentru cel care urmează să fie tratat de către un asistent sanitar cu Bac sau fără Bac.

Așteptăm comentariile dvs. pe această temă!!!

(Florian Tincu)