Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară publica în primele săptămâni ale lui 2019, o statistică ce – aparent, ar fi trebuit să dea fiori mediului economic în general, iar celui imobiliar în mod special.

Evoluția numărului tranzacțiilor imobiliare la nivel național – pe care ANCPI, o publică de altfel lună de lună, ne aduce din nou în prim plan o serie de ”trăiri” pe care dezvoltatorii imobiliari le-au mai experimentat nu mai devreme de 2009-2010, adică în plină criză economică!

Pe întreg anul trecut, numărul total al tranzacțiilor imobiliare se ridica la circa 563.501 tranzacții la nivelul întregii țări, adică exact câte tranzacții au avut loc în 2009, în plină criză!

La nivelul Județului Giurgiu, situația este și mai dezastruoasă sub acest aspect; Dacă, în 2009 s-au contabilizat tot anul 8.065 de tranzacții imobiliare, în 2018 Giurgiu ”se lăuda” cu doar 6.090 de tranzacții.

Situația are atât cauze majore, sistemice – cum ar fi evoluția comportamentului financiar al populației sau migrația demografică, dar și cauze cu impact mai mic, cum ar fi noile reglementări privind achizițiile auto, ce au intrat în vigoare la începutul anului 2017, când de altfel se constată o scădere și mai abruptă a tranzacțiilor imobiliare!

(Jurnal)