Începând cu 1 februarie, vom avea facturi mai mici la gaze și energie electrică

0
270

Începând cu 1 februarie 2022, se vor aplică reduceri mai mari la energie electrică și gaze naturale, iar companiile care furnizează aceste servicii vor fi sancționate mai dur dacă emit facturi greșite, potrivit unei ordonanțe aprobate de guvern.

Noile reguli au provocat conflicte în coaliția de guvernare, deoarece social-democrații au insistat ca tăierile să se aplice și pentru facturile din ianuarie, însă Ministerul Justiției nu a dat undă verde pentru prevederi retroactive.

Premierul, Nicolae Ciucă a declarat: „Am finalizat acest set de măsuri se va aplica pentru februarie și martie, după discuțiile din coaliție, sindicate, reprezentanți”.

Potrivit ordonanței de urgență, la electricitate este stabilit un tarif plafonat la 0,8 lei/kWh. Veți plăti însă mai puțin, adică 0,68 de lei/kWh, doar dacă veți consuma cel mult 500 kWh lunar.

La gaze, veți plăti cel mult 0,31 lei/kWh, indiferent de consum, față de 0,37 lei în prezent. Iar consumul maxim pentru a vă încadra în compensarea de 40% trebuie să fie de 300 de mc pe lună.

ANRE este cu ochii pe recalcularea milioanelor de facturi emise pentru noiembrie și decembrie. Toate trebuie refăcute, automat, deci fără ca oamenii să facă ceva, până aproape de finele săptămânii viitoare.

Totodată vor crește și amenzile aplicabile companiilor care nu vor respecta noile reguli. Cea mai mare sancțiune, pentru facturi eronate de pildă, va fi de 200 de mii de lei, adică de patru ori mai mare decât cea de acum.

(Jurnal)