Ca în fiecare an, în ziua de 27 mai curtea şi, mai ales, bisericuţa din incinta Mânăstirii „Sf. Ioan Rusul” din Slobozia au devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de credincioşi – localnici sau pelerini – care au venit să participe la slujba Hramului Mânăstirii.

Pe data de 27 mai este prăznuit Sf. Ioan Rusul. Născut într-un sat din Rusia, la finele secolului 17, pe timpul împărăţiei lui Petru cel Maru, Ioan Rusul, bătut, lovit, scuipat, devenit ţinta dispreţului ienicerilor din tabăra militară ce se afla în Procopie, răspundea celor ce-l îndemnau să-şi lepede credinţa că ar prefera să moară decât să cadă în acest înfricoşător păcat.

A fost luat prizonier către tătari în luptele pentru dezrobirea Azovului, Sfântul Ioan a fost vândut unui ofiţer superior turc care era eparh în Procopie (Capadocia – Turcia). La întoarcerea în ţinutul său, aga l-a luat cu sine şi pe Ioan. Turcia se umpluse de nenumărate mulţimi de robi care suspinau sub jugul greu al mahomedanilor şi cei mai mulţi dintre ei, pentru a li se uşura suferinţa, s-au lepădat de Hristos, devenind musulmani.

Mai multe minuni au făcut ca, după moarte, Ioan să fie canonizat, parte a moaştelor sale fiind găzduite de micul lăcaş de cult din comuna Slobozia, lăcaş care astăzi, 27 mai, a avut hramul.

În prezenţa ÎPS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, dar şi a altor preoţi, a avut loc săvârşirea sfintei liturghii, la care au participat câteva zeci de credincioşi. Şi cu o seară înainte, la săvârşirea vecerniei, numeroşi pelerini şi localnici au participat la slujbă. După terminarea slujbei, pelerinii au fost poftiţi la praznic.

Despre însemnătatea zilei, ne-a vorbit Arhimandrit Teodor Şerban, stareţul Mânăstirii “Sf. Ioan Rusul” din Slobozia:

https://www.youtube.com/watch?v=_us1PzXfQ9I&feature=share&fbclid=IwAR2Y0kS7ssEjMFRibmN2ZflWotl1wFMjxx3nBaT6g5ktyujFg1eV8kCF-J0