Heirupismul controalelor la Centrele instituționalizate pentru bătrâni, copii și persoane cu dizabilități, un spectacol mediatic sinistru, orchestrat de factorul politic!

0
618

De la ororile descoperite în Voluntari, între timp situația pare a fi scăpat de  sub control… Cel puțin din punct de vedere mediatic. E cert că totul s-a transformat (mai ales în plan politic)  într- o ” vânătoare de vrăjitoare”.

În acest cadru, câte 5-6 instituţii de control ale statului s-au călcat pe picioare, deodată, la un singur furnizor de servicii sociale. Aceleași instituții care până acum au zăcut în nepăsare ( cu unele excepții), ori au făcut controale de formă, dintr-o dată au căpătat tupeu și au căutat şi acul în carul cu fân.

Au privit cu lupa petele de mucegai de pe frigidere , au numărat muștele și gândacii găsiți prin bucătării,  s-au arătat oripilați de urmele de calcar de pe vasul de veceu, scârbiți ( în procesele verbale întocmite cu exces de zel), de mobilierul decrepit al Centrelor.

S-a ajuns până accolo încât s-a reproșat că se folosesc mop-uri rotunde în loc de cele dreptunghiulare,  cum cere regulamentul (?!),emițându-se pretenția ca toate cearșeafurile să fie albe, nicidecum colorate. Bă ești prost? Bă ești nebun?…

La Giurgiu, stând de vorbă cu directorul DGASPC , Gheorghe Paraschiv, acesta îmi spunea că dincolo de amenzi, i s-au acordat niște termene pentru reabilitarea carențelor constatate. Problema este că pentru a înlocui ce este stricat, ruginit, perimat, ai nevoie de bani, iar bugetele Direcțiilor de Asistență Socială nu permit acest lucru într-o perioadă în care Executivul caută să peticească gaura de multe miliarde, cerând tuturor instituțiilor statului, tututor Ministerelor să treacă la măsuri drastice, de austeritate.

Sub pretextul anchetelor, se fac însă și abuzuri, se plătesc polițe politice și, în mod halucinant, se încearcă să se pună semnul egal între  căminele în care bătrânii erau umiliți și tratați ca în lagăre și cele în care au fost găsite pete de mucegai și mobilier deteriorat.

Când oare și prin ce minune au devenit acești funcționari, ”organe de control”,  atât de exigenți, deși, până mai ieri erau de o superficialitate si o ignoranță fără margini?

 Privind la tot acest circ  creat de-a lungul ultimelor săptămâni constatăm că nimic din toate cele constatate nu are nicio legătură cu respectarea unor norme de îngrijire a beneficiarilor  acestor cămine, cu interesul ca niște oameni să fie bine  îngrijiți, de a nu li se anula dorința de a trăi și respectiv demnitatea.

Realitatea este că dacă Guvernul si instituțiile statului chiar erau interesate, cazul Voluntari și alte cazuri similare nu ar fi existat niciodată.

Toți suntem la fel de vinovați pentru teroarea, umilința, relele tratamente aplicate acelor bătrâni, pentru suferința acelor copii ai căror părinți, mulți sunt plecați în afara granițelor pentru a le asigura un trai decent.

Și toate acestea se întâmplă  într-o țară în care dacă nu ești bugetar aproape nu exiști,  pentru că politicienii si-au creat în unele instituții adevărate rețele infracționale, pentru că instituțiile statului nu fac nimic decât în situații de criză și atunci când presa ( cea care a mai rămas neangajată politic), devoalează asemenea orori.

Dacă am încerca să analizăm, punctual, constatările făcute în centrele județului Giurgiu, până la cazul Voluntari, vom constata că nicio instituție din cele ce s-au înghesuit astăzi să dea sancțiuni de mii și milioane de lei, nu au făcut până ieri, vreo informare către mass media, cu privire la  vreun control în căminele cu persoane vârstnice, în centrele rezidențiale , cu nereguli și măsuri dispuse. În concluzie, pentru toți aceștia, până la azilele din Voluntari, lucrurile au stat  ca pe roze.  În concluzie neregulile constatate e prin procesele verbale s-au produs, la un semnal,  în ultimele două săptămâni!

Inspectorii veniți în control au venit, au dat amenzi – așa cum subliniam anterior – de ordinul zecilor de milioane, însă probabil au uitat că de plătit, le plătim tot noi, contribuabilii giurgiuveni.

Au omis și amănuntul că nu poți imputa starea mobilierului, dacă  blochezi banii de investiii și  direcționezi banii  către alte nevoi… politice.

Cu o zi în urmă, pentru a-și dovedi transparența, directorul DGASPC a pus la dispoziție un microbuz celor de pe plan local, ce au pretenții că slujesc presa, trimițându-i într-o mică ”excursie” prin centrele subordonate Direcției, aflate în județ.

Să ne fie scuzată aparenta aroganță, însă nu am dat curs acestei solicitări pentru a nu se interpreta faptul că suntem manipulați ”in corpore” , de cei ce manageriază această extrem de importantă instituție de stat. Preferăm să mergem ”în vizită de lucru” atunci când vom considera noi de cuviință, inopinat, pentru a sta de vorbă cu personalul de acolo și nicidecum în cadrul unui spectacol mediatic de tipul celor organizate pe vremea tovarășului Ceaușescu.

Dorim să precizăm că gestul conducerii Direcției de a pune la dispoziție un mijloc de locomoție pentru ca posesorii de site-uri media să constate realitatea, la fața locului, este de apreciat, dar  așa cum precizam, am considerat că vor fi cârcotași ce vor considera că această ”vizită de lucru” a fost menită pentru a scoate basma curată atât Direcția cât și Consiliul Județean Giurgiu, căreia îi este subordonată.

Din discuțiile avute de noi cu unii dintre deținătorii acestor cămine am înțeles că mare parte dintre ei vor face contestații în instanță față de sancțiunile pecuniare primite, ceea ce va prelungi acest episod trist al unei povești ce dăinuie de foarte mult timp în aceste locuințe instituționalizate, altele private, în care oameni ca noi sunt deseori abandonați, părăsiți, uitați sau pur și simplu transferați într-un loc în care aparținătorii speră că își vor regăsi rostul lor, alături de persoane de aceeași vârstă…

Nu putem  să nu recunoaștem însă că acest sector de activitate este unul  extrem de controversat, o vacă de muls pentru mulți politicieni și respectiv indivizi oneroși, instituții în care sunt manipulate sume uriașe, greu de urmărit și în același timp de gestionat, ”centimă cu centimă”.

O instituție din care procurorii plecau în genți cu zeci de dosare, de care ani de-a rândul nu li se mai știa soarta…Ba, au fost și zvonuri legate de direcționarea unor ajutoare si sposorizări către domiciliile  unora dintre aceștia, dar nimic nu a fost dovedit…

Suspiciuni, zvonuri, acuze au existat și vor exista în continuare acolo unde sunt vehiculate sume mari de bani, acolo unde șmecherii, escrocii își pot crea privilegii, profituri ilegale pe bani publici…

Cert este că până acum, ca și în cazul ”Colectiv”, până la momentul incidentului nu a existat niciun vinovat!

Probabil că și după tot acest spectacol mediatic susținut de factorul politic, tot ce va rămâne vor fi niște plângeri contravenționale de contestare a amenzilor și celebra frază: ” vinovații făr de vină/ cer să se facă lumină!”

(Florian Tincu)