Marți, 9 octombrie, după amiaza, în urma unor sesizări, Hala Centrală a fost călcată de o echipă  de control venită direct de la Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC).

Echipe de control ale Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Giurgiu, coordonate de Mihai Culeafă, Vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi Paul Anghel, Director General ANPC, au efectuat astăzi, conform ziarului Bursa acţiuni de verificare a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu carne şi produse din carne în Hala Centrală a municipiului Giurgiu .

Potrivit ziarului Bursa, cei 6 operatori economici care activează în Hala Centrală sunt:

– EUSEBIO SRL

– PIU-PIU PROD SRL

– COOL CHICKEN SRL

– GIA CONSTRUCT SRL

– MĂCELĂRIA B.N SRL

– PRODAVIS CARN SRL

În urma controalelor, celor 8 operatori economici verificaţi le-au fost aplicate 14 amenzi contravenţionale în valoare totală de 160.000 lei .

De asemenea au fost dispuse ca măsuri complementare:

– oprire definitivă de la comercializare pentru produse alimentare, improprii consumului uman în valoare de peste 15.000 lei

– au fost emise 7 decizii de închidere a unităţilor pe durată de cel mult 6 luni, pentru operatorii economici care au activitate în Hala Centrală

– o decizie de închidere a unităţii pe durată de cel mult 6 luni, pentru Mega Image (zona de servire asistată şi patiserie)

– o decizie de oprire temporară a prestării serviciului – pentru Profi (zona de servire asistată)

Cele mai importante abateri constatate de comisarii ANPC au fost:

– comercializarea produselor cu caracteristici calitative neconforme (cu miros de produs alterat, cu arsuri de congelare)

– nerespectarea temperaturilor de păstrare/expunere a produselor alimentare indicate de producători

– informarea incompletă a consumatorilor privind originea cărnii proaspete şi a preparatelor din carne (lipsa etichetelor cu elemente de identificare şi caracterizare etc.)

– folosirea unor grafice de monitorizare a temperaturii necompletate la zi sau completate în lipsa instrumentului de măsurare

– comercializarea produselor în spaţii frigorifice de expunere/păstrare improprii (vitrine frigorifice neigienizate, cu rugină, scurgeri de lichid, cu grătarele ventilatoarelor cu praf şi rugină, cu pavimente şi plinte deteriorate în camerele frigorifice, cu cârlige şi bare de susţinere a carcaselor de porc ruginite, cu exfoliere de vopsea

– în sectorul patiserie al magazinului Mega Image: folosirea spaţiului de producţie neigienizat, cu resturi de produse pe blaturi, folosirea cuptorului de coacere neigienizat (geam cu grăsime solidificată), existenţa prafului pe ventilatorul de aerisire, în spaţiul din spatele cuptorului de coacere existau insecte moarte, praf, gunoi, pânze de păianjen, utilizarea unor tăvi neigienizate, se arată în comunicat.

Controale au mai fost făcute și supermarket-urilor Mega Image şi Profi, aparţinând MEGA IMAGE SRL şi PROFI ROM FOOD SRL, din Municipiu.

Conform acelorași surse, la „spartul târgului”, adică spre finalul acțiunii de control, ar fi ajuns și doi reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, care s-a complăcut în toată această perioadă, tolerând starea deplorabilă de curățenie, în care s-a aflat Hala cu produse din carne,  lactate și pește.

Reamintim că în luna septembrie a anului trecut, Hala a mai fost închisă pentru două săptămâni, pentru igienizare și remediere a unui mare număr de probleme, de la scurgerea apei până la vopsirea pereților și înlocuirea vitrinelor.

Acum, aceleași surse au precizat faptul că la Hală se face de zor curățenie, se lucrează la remedierea problemelor constatate, termenul acordat de ANPC fiind de până la șase luni pentru remedierea situației.

Vom reveni în scurt timp pentru a vă anunța când se va redeschide Hala Centrală, consumatorilor giurgiuveni .

(Jurnal)