Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a fost introdus proiectul de Ordonanță de Urgență prin care se stabiliște ca termenul de intare în vigoare a legii privind dublarea alocației pentru copii să fie 1 august.

Guvernanți au decis în ședința Executivului de astăzi, 16 ianuarie, prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii privitoare la dublarea alocațiilor, acesta fiind amânat până la data de 1 august 2020, după prima rectificare bugetară.  

Chiar dacă, în ziua de 14 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege, iată că Guvernul Orban a devansat termenul de intare în vigoare a acestei legi printr-o ordonanță de urgență.

În ziua în care șeful statului Klaus Iohannis a promulgat decretul Legii privitoare la dublarea alocațiilor pentru copii ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că „noi (n.r. – Guvernul) suntem oameni responsabili. (…) Să nu avem niciun dubiu asupra înţelegerii totale pe care o avem cu privire la necesitatea creşterii alocaţiilor. Cu toate acestea, pentru că legea a fost adoptată după momentul în care noi conturasem și definitivasem bugetul, iar el a fost promulgat de preşedinte, avem datoria să găsim resurse în buget cu care să se poată acoperi aceste fonduri. În acest moment nu sunt, pentru că ea (n.r. legea) a apărut după ce bugetul a fost promulgat. Prin urmare, cred că soluţia înţeleaptă este ca aceste resurse să fie găsite de urgenţă la momentul rectificării bugetare, (astfel ca măsura să fie aplicată, n.r.) din vară, în a doua parte a anului. Avem toată disponibilitatea ca legea să se aplice, pentru că ne dăm seama de importanţa subiectului şi am pledat pentru acest lucru în ultimii ani, cu rezultate vizibile, însă nu se poate face peste noapte, chiar nu se poate face peste noapte”.

(Jurnal)